EĞİTİM

Dijital Çağın Şekillendirdiği Gelecek: Z ve Y Kuşağı

Dijital teknolojilerin hayatımıza bu kadar derinden işlediği bir dönemde, Z ve Y kuşakları, geçmiş nesillere kıyasla her anlamda daha farklı.

Hızla değişen dünyada, her nesil kendine özgü bir bakış açısıyla geleceğe adım atıyor. Özellikle dijital teknolojilerin hayatımıza bu kadar derinden işlediği bir dönemde, Z ve Y kuşakları, geçmiş nesillere kıyasla farklı değerlere, farklı hedeflere ve farklı bir dünya görüşüne sahip. Akıllı telefonların, sosyal medyanın ve sanal gerçekliğin şekillendirdiği bu yeni dünyada, gençlerin beklentileri de kökten değişiyor.

Peki, bu genç nesil, gelecekten ne bekliyor? Kariyer hedefleri, ilişkileri, yaşam tarzları ve dünya hakkında nasıl düşünüyorlar? Değişen dünyada, Z ve Y kuşaklarının sesini duymak ve onların beklentilerini anlamak, hem bireysel hem de toplumsal düzeyde büyük önem taşıyor. Online Fransızca Kursu Preply tarafından yayınlanan yeni bir araştırma, Z ve Y kuşaklarının eğitim ve iş hayatındaki beklentilerini ortaya koyuyor. Çalışma, Avrupa, Asya, Kuzey ve Güney Amerika'da, Türkiye dahil 9 farklı bölgeden 5.400'den fazla katılımcıyla gerçekleştirildi.

İşte araştırmaya göre;

  • Katılımcıların %61’i, finansal istikrarı hayatındaki en önemli üç hedeften biri olarak kabul etmektedir. Öyle ki bu oran, onu takip eden en önemli iki beklenti olan “aile ile geçirilen zaman” ve “fiziksel sağlık” başlıklarından 24 puan daha yüksek oldu. Arjantin, Japonya, Güney Kore, finansal istikrara en çok odaklanan ülkeler arasında yer aldı. Milenyum (Y) kuşağı, %64’lük bir oranla finansal istikrarı en önemli beklentisi sayarken, Z kuşağının bu seçeneği işaretleme oranı %59 oldu.
  • Türkiye’de finansal istikrar, en önemli ikinci öncelik olarak sıralandı. Çalışma hayatındaki her 2 Türk gencinden biri, kariyer gelişimini en önemli ilk beklenti ve hedef olduğunu belirtti. Ayrıca Türk gençlerin en az önemsediği şey ise %15’lik oranla “önemli bir romantik ilişkiye sahip olmak” başlığı oldu.
  • Türkiye, Arjantin ve Meksika ile beraber girişimci ruhun en yüksek olduğu üç ülke oldu. Türkiye’deki katılımcıların %38’i, iş hayatından bekledikleri en önemli üç şey arasında kendi işini kurmanın olduğunu belirtti.
  • Türkiye, yapay zeka teknolojisini en hızlı benimseyen ülke oldu. Türkiye’de her 5 kişiden üçü, yapay zekayı aktif olarak kullandığını söyledi. Türkiye, araştırmayı gerçekleştirdiğimiz ABD, Almanya, İspanya, Polonya, Meksika, Arjantin, Japonya ve Güney Kore’yi geride bıraktı.

Kadınlar denge, erkekler liderlik istiyor

Kadınlar ve erkekler, aynı gemide farklı kabinlerde mi yolculuk ediyor? Son anket sonuçları, hayata dair beklentilerimizin hala cinsiyet temelli ayrıştığını gösteriyor. Her ne kadar finansal başarı her iki cinsiyet için de önemli olsa da, kadınlar daha dengeli bir yaşam arayışında. Ruh sağlığı, aile ve kişisel gelişim gibi konular, kadınların hayatındaki önemli yerini koruyor. Erkekler ise kariyer merdivenlerini tırmanmaya ve hobilerine daha fazla zaman ayırmaya odaklanıyor. İş-yaşam dengesini kurmak her iki cinsiyet için de zorlu bir mücadele olsa da, kadınlar bu dengeyi sağlama konusunda daha başarılı gibi görünüyor.

Araştırmayı hazırlayan Online Fransızca kursu Preply analistleri araştırmaya ilişkin; “50 dilde 44 binden fazla nitelikli dil öğretmenini kullanıcılarıyla buluşturmaya ve değişen trendleri yakından takip ederek kullanıcılara en uygun öğrenim metodlarını sunmayı amaçlıyoruz. Bu doğrultuda Z ve Y jenerasyonlarının son yıllarda Fransızca özel ders taleplerinin arttığını gözlemlemekteyiz. Yaptığımız iyileştirmelerle platformumuzdan daha iyi bir online fransızca kursu deneyimi elde edilmesini umuyoruz.” şeklinde yorumlarını belirtti.