İstanbul
Açık
15°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
Ara
Ortadoğu Gazetesi EKONOMİ Dış ticarette umutlandıran gelişme, ekonomi direnç kazanıyor!

Dış ticarette umutlandıran gelişme, ekonomi direnç kazanıyor!

Ağustos ayında 4, 3 milyar dolar cari fazla verildi, yıllık cari açık 11, 3 milyar dolara geriledi. Türkiye ekonomisinin direnç kazandığı belirtiliyor.

 Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Türkiye’nin ekonomisine dair önemli verileri açıkladı. Ağustos ayında 4, 3 milyar dolar cari fazla verildiğini duyuran Şimşek, bu rakamın son 5 yılın en yüksek aylık cari fazlası olduğunu belirtti. Bu gelişmeyle birlikte yıllık cari açık 11, 3 milyar dolara kadar geriledi ve cari açığın milli gelire oranı yüzde 1'in altına düşmüş oldu.

2023'te 44, 4 Milyar Dolarlık Düşüş

 Bakan Şimşek, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, "2023 yılı mayıs ayına göre yıllık cari açıktaki düşüş 44, 4 milyar dolara ulaştı" ifadesini kullanarak cari açıkta kaydedilen iyileşmeye dikkat çekti. Bu iyileşme, ekonominin toparlanma sürecine işaret ediyor.

Dış Finansman Güçlü, Ekonomi Dayanıklı

 Şimşek, yılın ilk 8 ayında Türkiye'ye 24, 9 milyar dolarlık portföy girişi olduğunu belirterek, banka ve reel sektörün dış borç çevirme oranlarının sırasıyla yüzde 167 ve yüzde 132 seviyelerine ulaştığını vurguladı. "Cari açıktaki düşüş ve dış finansmandaki kuvvetli görünüm, makro finansal istikrarımızı güçlendiriyor ve ekonomimizin dayanıklılığını artırıyor" açıklamasıyla Türkiye ekonomisinin dış şoklara karşı daha dirençli hale geldiğini ifade etti.

Yorumlar
Aşağıdaki görselde işlemin sonucu kaçtır
Captcha Image
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *