EKONOMİ

Dış ticarette umutlandıran gelişme, ekonomi direnç kazanıyor!

Ağustos ayında 4,3 milyar dolar cari fazla verildi, yıllık cari açık 11,3 milyar dolara geriledi. Türkiye ekonomisinin direnç kazandığı belirtiliyor.

 Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Türkiye’nin ekonomisine dair önemli verileri açıkladı. Ağustos ayında 4,3 milyar dolar cari fazla verildiğini duyuran Şimşek, bu rakamın son 5 yılın en yüksek aylık cari fazlası olduğunu belirtti. Bu gelişmeyle birlikte yıllık cari açık 11,3 milyar dolara kadar geriledi ve cari açığın milli gelire oranı yüzde 1'in altına düşmüş oldu.

2023'te 44,4 Milyar Dolarlık Düşüş

 Bakan Şimşek, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, "2023 yılı mayıs ayına göre yıllık cari açıktaki düşüş 44,4 milyar dolara ulaştı" ifadesini kullanarak cari açıkta kaydedilen iyileşmeye dikkat çekti. Bu iyileşme, ekonominin toparlanma sürecine işaret ediyor.

Dış Finansman Güçlü, Ekonomi Dayanıklı

 Şimşek, yılın ilk 8 ayında Türkiye'ye 24,9 milyar dolarlık portföy girişi olduğunu belirterek, banka ve reel sektörün dış borç çevirme oranlarının sırasıyla yüzde 167 ve yüzde 132 seviyelerine ulaştığını vurguladı. "Cari açıktaki düşüş ve dış finansmandaki kuvvetli görünüm, makro finansal istikrarımızı güçlendiriyor ve ekonomimizin dayanıklılığını artırıyor" açıklamasıyla Türkiye ekonomisinin dış şoklara karşı daha dirençli hale geldiğini ifade etti.