Ceviz, fındık kaju değil! Sağlığa en faydalı 3 kuruyemiş bakın hangileri! Ceviz, fındık kaju değil! Sağlığa en faydalı 3 kuruyemiş bakın hangileri!

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), Maymun çiçeği virüsü nedeniyle uluslararası halk sağlığı acil durumu ilan etti. DSÖ Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus, 2023 yılında bildirilen vaka sayısının 14 bini aştığını ve virüs nedeniyle 524 kişinin hayatını kaybettiğini açıkladı. Bu sayılar, geçen yılın toplamını geride bırakarak endişeleri artırdı.

Ghebreyesus, DSÖ Acil Durum Komitesi'nin tavsiyelerini dikkate alarak, virüsün Afrika ve diğer bölgelere yayılma riskine karşı uluslararası bir acil durum ilan etti. Özellikle Afrika Birliği'nin bu virüsle mücadelede kıta çapında alarm durumuna geçtiğini belirten Ghebreyesus, dünya genelinde ciddi önlemler alınması gerektiğini vurguladı.

Sağlık Bakanı Prof. Dr. Kemal Memişoğlu ise Türkiye'de şu an için bir alarm durumunun olmadığını, ancak gelişmelerin yakından takip edildiğini ifade etti. Bakan Memişoğlu, Maymun çiçeği virüsünün kemirgenlerden veya enfekte bireylerden bulaştığını ve virüsün ciddi sağlık sorunlarına yol açabileceğini belirtti.

Virüsün belirtileri genellikle yüksek ateş, baş ağrısı, yorgunluk ve ciltte su çiçeğine benzer döküntüler şeklinde ortaya çıkıyor. Hastalığın özel bir tedavisi olmamakla birlikte, antiviral ilaçlarla tedavi edilmeye çalışılıyor. DSÖ, virüsün adını "mpox" olarak değiştirerek ayrımcılıkla mücadele etmeyi hedefliyor.

Editör: Nehir Durdağı