HAYATIMIZIN mobile döndüğü ve tüm uygulamalarımızı mobil cihazlarımızda taşıdığımız bir çağda yaşıyoruz. Mobil teknolojilerin konuşulduğu dünyanın bu anlamdaki en etkili fuar ve kongresi olarak gösterilen Dünya Mobil Kongresi (Mobile World Congress-MWC) bugün başlıyor. Kongre, 25-28 Şubat tarihleri arasında Barselona’nın Fİra Fuar Merkezi’nde gerçekleştirilecek. Ben de dört gün boyunca etkinliği takip ederek gazetemizde Çarşamba ve Cuma günleri yayınlanacak Teknoloji Güncesi sayfamızda sizlerle tüm gelişmeleri paylaşmaya çalışacağım.

Ben kişisel olarak bu yıl MWC’nin biraz daha sönük geçeceğini tahmin ediyorum. Yıllardır amiral gemilerini bu etkinlikte tanıtan öncü markalar yeni ürünlerini tanıttı ya da fuardan sonra tanıtacak. Sanırım bu yıl Avrupa ve dünyanın da çok gündeminde olan 5G teknolojilerinin ve altyapı yatırımlarının öne çıkacağı bir yıl olacak. Ayrıca 6G ile ilgili konsept ve fikirleri göreceğimizi umuyorum. Mobil oyun ve güvenlik de yine çok konuşulacak konular olacak. Neyse çok uzatmayalım ve fuarın tadını birlikte çıkartmak için MWC haberleri ile bu sayfalardan görüşebilmek dileğiyle iyi haftalar dileyelim.

-------------

Bulut, Acun Medya’nın yayıncılık işini nasıl kolaylaştırıyor?

ACUN Medya Sistem Tasarım ve Takip Müdürü Elif Tunçer Karabay, Acun Medya’nın bugün dünyanın birçok farklı noktasında içerik ürettiğini söylüyor. Karabay, “Bunun içinde özellikle Meksika, Yunanistan gibi lokasyonlarda ofislerimiz bulunuyor. Aslında küreselde, Türkiye’de bilinenden daha çok noktadayız” diyor. Çalışma tarzları hakkında da bilgi veren Karabay, bir ülkeye gittikleri önce sadece bir kanalla anlaştıklarını ve o kanala içerik ürettiklerini aktarıyor. Karabay, “Mesela şu an Meksika’da yaptığımız projemiz bu şekilde. Aklınıza gelen bütün formatları uyarlayabiliyoruz. Genelde kanalla içerik anlaşması yapıyoruz, Yunanistan’da da aynı şekilde çalışıyoruz. Bizim amacımız anlaştığımız kanalı alıp üst noktalara taşımak” bilgisini veriyor.

Acun Medya bulutta

Oracle’la işbirliği yapıyor Acun Medya gibi birden çok noktada içerik üreten bir şirketin teknoloji ihtiyaçları da farklı oluyor. Şirket bu nedenle bulut tarafında Oracle’la işbirliği yapıyor. Karabay’a bu işbirliğinin ayrıntılarını sorduğumuzda, birden çok noktada birden çok iş yaptıkları için ülkelerin mevzuatlarının farklı belirtiyor ve ekliyor: “Biz de bu noktada global bir program arayışına girdik. Bunun ardından adını bildiğimiz şirketlerle görüşmeler yaptık. Sonuçta lokalizasyon problemi ve dil çözümü bize en yakın olan Oracle Cloud’a karar verdik.” Karabay ayrıca o kadar çok ülkede sunucu kurmak, bakımını yapmak ve desteğini vermek yerine bulutta abone bazlı girip çıkmaya karar verdikleri dile getiriyor.

Bulut çözümü için asla kendi yerinde (onpremise) arayışlarını olmadığını ifade eden Karabay, Oracle’ın müşteri sonuçlarının daha iyi olmasının da bu tercihlerini etkilediğini vurguluyor. Karabay’ın verdiği bilgiye göre, yabancı dil seçenek sayısının fazla olması Oracle Cloud’da dikkat çekici bir noktaydı. Karabay’a Oracle ile yürüttükleri başka proje olup olmadığını sorduğumuzda, IoT tarafında bir projeleri bulunduğunu söylüyor: “Projede Oracle’ın Connected Worker çözümünü kullanacağız. Dominik’te büyük bir kampüsümuz var, oradaki hareketliliği takip etmek için bu çözüm üzerinde çalışıyoruz.”