Hz. Mevlana şöyle der: '' Hulus ile, canla başla Kur'anı Kerimi okur, ona sığınırsan,peygamberlerin ruhları ile aşinalık peyda edersin.
Kur'an, peygamberlerin halleridir.''
Kur'an okuduğun halde onun emirlerine uymazmazsan, Kuran ahlakını yaşamaz isen, sana peygamberleri ve velileri görmenin ne faydası olur?
Mesela bir mümin, Hz. Adem'in kıssasını okur; nefsine mağlup olduktan sonra samimi bir pişmanlık ve gözyaşlarıyla tövbe ipine sarılmayın.
Hz. Nuh'un kıssasını okur; nefsine mağlup olduktan sonra samimi bir pişmanlık ve gözyaşlarıyla tevbe ipine sarılmayın.Kurtuluş yolu olduğunu öğrenir.
Yine bir mümin; Hz. İbrahim'in kıssasını okur; gönüldeki fani tahtların nasıl yapılabileceğini ve kalpte Cenabı Hak ile dostluğun atılacağını nasıl bir liyakatle kazanılacağını idrak eder.
Hz. İsmail'in kıssasını okur; ilahi emirlere nasıl bir tevekkül ve teslimiyet gösterilmesi gerektiğini anlar.
Hz. Eyyüb'un kıssasını okur; yaşadığı ağır imtihan ve başa gelen iptila ve musibetlere ne kadar sabretmek gerektiğini öğrenir.
Hz. Yakubun kıssasını okur, yaşadığı ağır imtihan dolaysıyla gözlerinin feri kaybolsa da Allah'ın rahmetinden hiçbir zaman ümit kesmemek gerektiğini idrak eder.
Hz.Yusuf'un kıssasını okur, Allah'a samimiyetle bağlı bir yüreğin nasıl bir ilahi muhafazaya mazhar olduğunu gönüllerdeki kuraklığın toprağa yansıdığı
büyük bir ülkeyi imanın rahmet yağmurlarıyla nasıl yeşerdiğini ve berekete kavuşturduğunu öğrenir.
Hazreti Musa'nın kıssasını okur, dilerse Cenabı Hakkın sevdiği kulu düşmanının yanında da koruyup bir filiz gibi yetiştirdiğini görür.
En güzel ahlakın muallimi olan Resulullah Efendimizle alakalı ayetleri okur, O'nun ümmetine nasıl RAUF ve RAHİM olduğunu insanlığın hidayete
gelmesi için nasıl çırpındığını kalp gözüyle müşahede eder.
Ayeti Kerimelerde Resulullahın üstün gayreti şöyledir; Bu yeni kitaba inanmazlarsa arkalarından üzüntüyle neredeyse kendini harap edeceksin(el-Kehf; 6)
Resulüm, Onlar iman etmiyorlar diye neredeyse kendine kıyacaksın!