Ebu İsmail Efendi...

Osmanlı şeyhülislamı.

1645’te İstanbul Çarşamba’da doğdu.

Birçok şeyhül-islam, kazasker, kadı, müderris, alim ve şair yetiştiren bir aileye mensuptur.

Babası, Alaiye’den ‘’Alanya’’ İstanbul’a gelip medrese tahsilinden sonra müderrislik ve kadılıklarda bulunan, 1657’de Kahire kadı naibliği yapan Kara İbrahim Efendi’dir. Tahsilini tamamladıktan sonra Kazasker Kara Kadri Efendi’den mülazım oldu; ardından İstanbul’un çeşitli medreselerinde müderrislik yaptı.

1662’de Cafer Paşa Medresesi’ne, buradan 1673’te ibtida-i haric derecesiyle Yusuf Paşa, 1675’te de Abdullah Ağa medreselerine tayin edildi.

1676’da ibtida-i dahil derecesiyle Şah Huban Medresesi’ne geçti, oradan da 1678’de hareket-i dahil derecesiyle İmadzade Esseyyid Mehmed Ebüssuud Efendi’nin yerine Beşiktaş’ta Sinan Paşa Medresesi’ne getirildi.

1681’de musıle-i Sahn derecesiyle yine Beşiktaş’taki Hayreddin Paşa Medresesi müderrisliğine yükseltildi.

1683’te Sahn-ı Seman medreselerinin birine müderris olduktan sonra kendisine ibtida-i altmışlı derecesi layık görülerek önce Kılıç Ali Paşa Medresesi’ne, dört yıl sonra da musıle-i Süleymaniyye rütbesiyle Mahmud Paşa Medresesi’ne tayin edildi.

Aynı derece ile 1689’da Eyüp’teki İsmihan Sultan ve Ebu Eyyub el-Ensari Medresesi’nde bu görevine devam etti.

Bir yıl sonra hamis-i Süleymaniyye derecesiyle Galata Medresesi müderrisi, 1691’de ise müderrisliğin en yüksek derecesi olan Süleymaniye Darülhadisi müderrisliğine yükselerek reisü’lmüderrisin oldu.

1692’de kadılık mesleğine geçen İsmail Efendi, önce Halep’e gitti; buradaki görevinden sonra 1698’de Mekke-i Mükerreme payesiyle taltif edildi; ardından Kahire, 1706’da da Mekke kadılığı görevine getirildi.

1718’de şeyhülislamlıktan azledilip Sinop’a sürüldü.

Üç yıl sonra affedilerek İstanbul’a döndü ve Bebek ile Rumeli Hisarı arasındaki yalısında oturmasına izin verildi.

İsmail Efendi 1723’te hastalandı ve 28 Zilkade 1137- 8 Ağustos 1725 tarihinde vefat etti.

Ertesi günü, İstanbul-Çarşamba’da inşası bir yıl önce tamamlanan kendi yaptırdığı caminin hazaresine defnedildi.