SON 17 yılda eğitimde yapılan değişiklikler hem öğrencileri hem velileri çıkmaza soktu. ABD’de torunu dedesinin kitabını okurken bizde milli eğitim milliliğini de kaybedip her gelen bakanın keyfine göre değişmeye başladı. Son olarak Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk’un, liselerde yeni sistemin ayrıntılarını paylaşmasıyla, eğitimde çok sık değişiklik yapıldığına dair tartışmalar yeniden alevlendi. Yeni sistem Eylül 2020’den itibaren 9. sınıftan başlayarak kademeli olarak uygulanacak. AKP iktidarı 17 yılda15 kez eğitim sistemini değiştirdi. Bu son değişikliğin de uzun süreceğini zannetmiyorum. Ta ki yeni bakan gelene kadar.
2005’te başlayan süreç
HÜSEYİN Çelik’in bakanlığı döneminde, 2005’te liselerde eğitim süresi 4 yıla çıkarıldı, yabancı dilde eğitim veren hazırlık sınıfları birkaç okul hariç tarih oldu. Yine 2005’te Liselere Giriş Sınavı (LGS) kaldırılarak Ortaöğretim Kurumları Sınavı (OKS) getirildi. Bu sınavda, öğrenciler 3 yıllık ortaokul eğitiminin sonunda tek bir sınava giriyordu. 2007’de, Bakan yine Hüseyin Çelik’ti. Liselere giriş sistemi yine değişti. Tek sınav kaldırıldı, öğrencilerin 6, 7, 8. sınıflarda olmak üzere üç yıl üst üste girdiği Seviye Belirleme Sınavı (SBS) getirildi.
Katsayı kaldırıldı, ÖSS tarih oldu
2009’da Yusuf Ziya Özcan’ın YÖK Başkanlığı döneminde üniversiteye girişte katsayı kaldırıldı. Ancak çeşitli davalar sonucunda Mart 2010’da katsayı alan dışını seçenler için 0,12; kendi alanlarını seçenler için 0,15 olarak belirlendi. 3 Mayıs 2009’da Nimet Çubukçu (Baş) bakan oldu. 2010’da liselere girişte, üç yıl sınav yapıldığı SBS kaldırıldı, adı yine SBS olarak kaldı ancak tekrar tek sınava dönüldü. Sistem kaldırılırken dershaneye bağımlılığın artması gerekçe gösterildi. Yine 2010’da üniversiteye girişte uygulanan Öğrenci Seçme Sınavı (ÖSS) değiştirildi.
FATIH Projesi fiyaskosu
2011’de YÖK, katsayı uygulamasını tekrar kaldırdı. Katsayı, her aday için 0,12 oldu. Aynı yıl YGS’de şifre skandalı çıktı. 7 Temmuz 2011’de Ömer Dinçer Milli Eğitim Bakanı oldu. Ekim 2011’de FATİH Projesi hayata geçirildi. Projeyle MEB’in hedefi sınıfları akıllı tahtalarla donatıp ders kitaplarını bilgisayar ortamına taşımaktı. Tüm okulların 620 bin dersliğine, dizüstü bilgisayar, projeksiyon cihazı ve internet altyapısı sağlanacaktı. Ancak projedeki hedefin ne kadarı hayata geçirildi hâlâ bilinmiyor.
SBS yerine TEOG getirildi
25 OCAK 2013’te ise Nabi Avcı, bakanlık koltuğuna oturdu. Eylül 2013’te SBS kalktı yerine Temel Eğitimden Orta Öğretime Geçiş sistemi (TEOG) geldi. Yeni sistemde, öğrenciler 6 temel dersten, her dönem birer tane olmak üzere, 12 ayrı merkezi sınava girdi. Uygulamayla, öğrencinin eğitim döneminde girmek zorunda olduğu yazılılardan biri merkezi olarak yapıldı. 3 yanlış 1 doğruyu götürmüyordu. Sınava giremeyenlere muafiyet sınavı hakkı tanındı.
4+4+4 sistemi başladı
2015’te YGS’ye 2 ay kala YÖK, hukuk başta olmak üzere pek çok programın puan türünü değiştirdi. Ayrıca üniversiteye girişte fakültelere taban puan getirildi 2012’de yine Ömer Dinçer bakandı. Kamuoyunda 4+4+4 olarak bilinen yeni sistemle 8 yıllık kesintisiz zorunlu eğitim yerine, 12 yıllık zorunlu kademeli eğitim getirildi. İmam hatiplerin orta kısımları yeniden açıldı. 66 aylık çocuklar zorunlu olarak ilkokula başladı. Müfredat da yenilendi.
Düşün öğrencilerin yakasından
2017 Performans Programı açıklandı. El yazısı kalktı. Kalite Kurulu YÖK’ten bağımsız hale getirildi, öğretim üyelerine 75 yaşına kadar çalışma hakkı tanındı, Meslek yüksek okullarına teşvik, lisansüstü öğrencilerine burs sağlandı. Liselerde adrese dayalı sistem getirildi. Bu yazıyı yazarken bile benim başım döndü. Varın siz öğrencilerin halini düşünün. Ey siyasetçiler düşün şu öğrencilerin yakasından.