TBMM'de Narin Güran önerisi 2 parti tarafından kabul edilmedi TBMM'de Narin Güran önerisi 2 parti tarafından kabul edilmedi

Sürücü adaylarının eğitim standartlarının yükseltilmesi için yeni yönetmelik hazırlanıyor. Sürücü kursları ve ehliyet sınavlarıyla ilgili yönetmelik değişiklikleri kapsamında, sürücü adaylarına direksiyon sınavında park manevrasında iki deneme hakkı verilmesi ve 'U dönüşü' manevrasının eklenmesi bekleniyor. sınav süresi akıcı trafik de eklenerek 40 dakikaya çıkarılacak.

Sürücü adaylarının eğitim standartlarının yükseltilmesi amacıyla yeni bir yönetmelik hazırlanıyor. Bu yönetmelik kapsamında, park manevrasında deneme hakkı ikiye çıkarılacak ve sınav süresi uzatılacak. Elektrikli araçlar ve engelliler için de özel düzenlemeler yapılacak.

Sınav süresi uzayacak

İstanbul Sürücü Kursları ve Eğitimcileri Federasyonu Başkanı Murat Tekin, düzenlemelerin Karayolu Trafik Güvenliği Eylem Planı kapsamında yapılacağını belirtti. Tekin, "Daha iyi sürücüler yetiştirebilmek için sınav süresinin 40 dakikaya uzatılması bekleniyor" dedi.

"Joker" girişimine son

Tekin, yönetmelik değişikliğinin Milli Eğitim Bakanlığı Özel Öğretim Kurumları Genel Müdürlüğü ile istişare edilerek hazırlandığını söyledi. Bu değişiklikle, sürücü kurslarına kaydolacak kursiyerlerin kimliklerini yenilemesi şartı getirilecek. Bu sayede, bir başkasının yerine sınava girme gibi usulsüzlüklerin önüne geçilecek.

Park Kuralı Yumuşadı

Sürücü adaylarının iki araç arasına park etme konusunda yaşadıkları sorunlar göz önüne alınarak park manevrasında ilk hak başarısız olursa ikinci bir deneme hakkı tanınacak.

Engellilere kendi araçlarında eğitim

Engelli kursiyerler, ehliyet almak için kendi araçlarını kullanabilecek. Bu sayede, engelli vatandaşlar kendi araçlarıyla hem eğitim alabilecek hem de sınava girebilecekler. Alternatif olarak, araç kiralama seçeneği de sunulacak.

Elektrikli araç için özel soru

Türkiye'de elektrikli araç kullanımının artmasıyla, yeni yönetmelikte elektrikli araçlarla ilgili düzenlemeler yapılacak. Sürücü kurslarında elektrikli otomatik vites araçlarının kullanımı teşvik edilecek ve sınavlarda elektrikli araçlarla ilgili özel sorular yer alacak.

Sınavda 'U' dönüşü  istenecek

Direksiyon sınavlarında, motosiklet ve otomobil kullanımı eğitiminde "U dönüşü" manevrası da eklenerek kursiyerlerden iki manevrayla 'U dönüşü' yapmaları istenecek.

Editör: Nehir Durdağı