İstanbul
Parçalı bulutlu
16°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
Ara
Ortadoğu Gazetesi GÖZDEN KAÇMASIN El titremesi şikayetiyle hastaneye gitti, kanser olduğunu öğrendi

El titremesi şikayetiyle hastaneye gitti, kanser olduğunu öğrendi

Sol elindeki titreme nedeniyle hastaneye başvuran Rıza Gönen, karaciğer kanseri olduğunu öğrendi. Kadavradan yapılan nakille sağlığına kavuştu.

KÜTAHYA’DA EL TİTREMESİYLE BAŞLAYAN HİKÂYE: KARACİĞER NAKLİYLE HAYATA TUTUNDU

Kütahya’da yaşayan 62 yaşındaki Rıza Gönen, sol elindeki titreme şikâyetiyle gittiği hastanede siroza bağlı gelişen karaciğer kanseri olduğunu öğrendi. Ailesinden karaciğer donörü bulunmayan Gönen, organ nakli için bekleme listesine alındı. Ancak normalde uzun süren bu süreçte büyük bir şans yakalayarak kadavradan uygun organ bularak başarılı bir nakille sağlığına kavuştu.

"TESADÜF ESERİ HASTALIĞIMI ÖĞRENDİM"

Hastalığını fark etmeden önce hiçbir belirti yaşamadığını belirten Gönen, “Sol elimde titreme dışında bir şey hissetmedim. Komşumuz olan doktor arkadaşlarımızın önerisiyle muayeneye gittim. Kitle tespit edildiği söylendi ve İstanbul’a sevk edildim. Muayene sonucu siroz olduğumu öğrendim ve karaciğer nakli olmam gerektiğini söylediler. Bekleme sırasına girdim ama organ bağışı yetersizdi. Ancak iki gün sonra doktorlar uygun organ bulunduğunu haber verdi” dedi.

ORGAN NAKLİNDEKİ ŞANS VE BAŞARI

Rıza Gönen’e kadavradan bağışlanan karaciğer, trafik kazasında hayatını kaybeden bir vatandaşın bağışladığı organ oldu. Gönen, “Telefonum kapalı olduğu için doktorlar bana ulaşamadı, benden sonra sıradaki iki kişiyi de aradılar ama onlara da ulaşamadılar. Sabah tekrar arandım ve bu kez ulaşıldı. Hemen teste alındım ve başarılı bir nakil geçirdim. Ameliyat sonrası sağlığım çok iyi. Bu süreç organ bağışının önemini daha da anlamamı sağladı” ifadelerini kullandı.

"KADAVRADAN NAKİL ŞANSI NADİR BİR DURUM"

Nakli gerçekleştiren İAÜ VM Medical Park Florya Hastanesi Organ Nakli Doktoru Prof. Dr. Bülent Ünal, Gönen’in şanslı bir hastalardan biri olduğunu belirtti: “Her yıl yüzlerce kişi organ beklerken hayatını kaybediyor. Gönen, listeye girdikten kısa süre sonra uygun organ buldu. Siroz ve karaciğer tümörü gibi rahatsızlıklar uzun süre beklemeye uygun değil, ancak kadavradan nakil imkânı bulduk. Bu süreç organ bağışının ne kadar önemli olduğunu bir kez daha gösteriyor.”

TÜRKİYE’DE ORGAN BAĞIŞINDA DURUM

Türkiye’de yılda ortalama 1.500 karaciğer nakli gerçekleştiriliyor. Ancak bu nakillerin sadece %10’u kadavradan yapılabiliyor. Prof. Dr. Ünal, “Organ bağışı konusunda ciddi bir farkındalık eksikliği var. Türkiye’de yaklaşık 5.000 kişi karaciğer nakli bekliyor ancak sadece 1.000 kişiye nakil yapılabiliyor. Canlı vericilerle yapılan nakillerde Türkiye dünya çapında tanınıyor ama kadavra bağış oranını artırmamız şart” dedi.

"ORGAN BAĞIŞI HAYAT KURTARIR"

Rıza Gönen, organ bağışıyla yeniden sağlığına kavuştuğunu ifade ederek, toplumun bu konuda daha duyarlı olması gerektiğini vurguladı: “Tesadüfen öğrendiğim hastalığım, yine tesadüfen bulunan bir organla tedavi edildi. Organ bağışı, benim gibi birçok insanın hayatını kurtarabilir. Bu konuda daha bilinçli olmalıyız.”

Yorumlar
Aşağıdaki görselde işlemin sonucu kaçtır
Captcha Image
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *