SGK Uzmanı Emin Yılmaz, milyonlarca emekliye müjdeli haberi vererek maaşlara sürpriz bir artışın yapılacağını öne sürdü.

Yılmaz, Kamu Son Haber muhabiri Süleyman Çay’a emekli maaşlarının düşük olması yüzünden maaşlara bir refah artışın geleceğine dikkat çekti. SGK Uzmanı, "Ancak bana göre olması en muhtemel refah payı artışını yüzde 5 olarak görüyorum. Emeklilerin geçim sıkıntısı ve maaşların düşük olmasından dolayı refah payı artışı yapılabilir” ifadelerine yer verdi.

6 AYLIK ENFLASYON FARKI 25,81

Ocak 6,70, şubat 4,53, mart 3,16, nisan, 3,18 ve mayıs 3,37 enflasyon farkı TÜİK tarafından açıklanmıştı. 5 aylık verilerde yüzde 22,72 maaş zammı kesinleşti. Merkez Bankası’nın tahminlerine göre ise temmuz ayında yüzde 2,52 oranında enflasyon farkı geleceği yönünde. Bu rakamlara göre ise 6 aylık enflasyon farkı 25,81 olarak ortaya çıkıyor.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, emekli maaş zammına dair ‘refah payı’ olmadığını söylese de geçtiğimiz yıllarda tam tersi durumu olduğu görüldü.

SSK, Bağ-Kur ve memur emeklileri maaş zammına ilişkin hesaplamalar ise yakından takip ediliyor. Olası senaryoları SGK Uzmanı Emin Yılmaz, tablo halinde Kamu Son Haber’e açıkladı. Yılmaz, refah payı artışına ilişkin meclisin uzamasını işaret ederek bir artışın gelebileceğini söyledi.

REFAH PAYINDA 3 SENARYO

Elektriğe  zam geldi: İşte tarifenin geçerli olacağı tarih Elektriğe zam geldi: İşte tarifenin geçerli olacağı tarih

Refah payı konusunda 3 olası senaryonun olacağını söyleyen Yılmaz, “Şu anda gündemde olan refah payı artışları şu şekilde; yüzde 5 artış ile 30,81, yüzde 10 artış ile 35,81 ve son olarak ta yüzde 15 artış ile yüzde 40 beklenti var. Ancak bana göre olması en muhtemel refah payı artışını yüzde 5 olarak görüyorum. Emeklilerin geçim sıkıntısı ve maaşların düşük olmasından dolayı refah payı artışı yapılabilir” dedi.

EN DÜŞÜK EMEKLİ MAAŞI KAÇ TL OLACAK?

Yılmaz 10 bin TL’de kalan maaşlara ilişkin ise 2 senaryonun olacağını söyledi. Yılmaz, ilk olarak 8 bin TL altında olan emeklilerin maaşına seyyanen bir artış yapılarak 10 bin TL’ye tamamlanacağını söyledi. 10 bin TL üzerinden de yüzde 25,81 veya refah payı eklemeli yüzde 30,81 artış yapılacağını belirtti. Bu sonuçlara göre ise en düşük emekli aylığı 12 bin 500 TL ile 13 bin TL arasında olacağı tahmin ediliyor.

MEMUR EMEKLİSİ VE MEMUR MAAŞI ZAMMI HESAPLANDI

Memur emekli ve memur maaşları da Temmuz ayında maaş zammı yapılacak. Ancak memur maaşlarında toplu sözleşmeden dolayı zammın düşük olacağı da Yılmaz, tarafından söylendi. Yılmaz, refah payı artışının sadece memur emeklilerine yapılacağını söylerken tek tek hesapladı.

Yılmaz, 3 Temmuz tarihinden sonra emekli maaşlarına gelecek olan tepkiye odaklı meclisten refah payı artışı ve kök maaş artışı gelebileceğinin altını çizdi.

Editör: İrem Nur Kaya