Orta Vadeli Program'da (OVP) yer alan sosyal güvenlik sistemiyle ilgili yapılması planlanan düzenlemeler, emekliler arasında büyük tartışmalara yol açabilir. Ekonomi bürokrasisi, emeklilik sistemindeki dengenin sağlanması amacıyla çeşitli seçenekleri masaya yatırırken, emeklilik yaşına kadar çalışmaya devam edenlerden genel sağlık sigortası (GSS) primi alınması önerisi öne çıkıyor.

Sosyal Güvenlik Sisteminde Yeni Düzenlemeler

Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren ve 2025-2027 yıllarını kapsayan Orta Vadeli Program, ekonomideki yol haritasını belirlerken sosyal güvenlik sisteminde de değişikliklerin sinyalini veriyor. Programda, "Sosyal güvenlik sisteminde kişilerin daha çok istihdamda kalmasını teşvik eden, hakkaniyeti ve aktüeryal dengeyi önceleyen düzenlemeler hayata geçirilerek sistemin mali sürdürülebilirliği güçlendirilecektir" ifadesi yer alıyor.

Emeklilerden GSS Primi Alınması Gündemde

Hürriyet'te yer alan habere göre, ekonomi yönetimi sosyal güvenlik sisteminde mali sürdürülebilirliği sağlamak adına çeşitli alternatifleri değerlendiriyor. Bu kapsamda emekli olup çalışmaya devam edenlerden belirli bir yaşa kadar genel sağlık sigortası primi alınması formülü tartışılıyor. Mevcut durumda, emekli olduktan sonra çalışanlardan yalnızca sosyal güvenlik destek primi kesiliyor ve ayrıca bir GSS primi ödenmesi gerekmiyor.

Yaş Sınırı ve Prim Miktarı Henüz Net Değil

Düzenlemede yaş sınırı konusunda henüz net bir bilgi bulunmamakla birlikte, 55-60 yaş aralığında bir kriterin getirilebileceği konuşuluyor. Ayrıca, GSS primlerinin hangi maaştan kesileceği, alınacak prim miktarının işçi-işveren arasında nasıl dengeleneceği gibi konular üzerinde çalışmaların devam ettiği belirtiliyor.

Emeklilerden Tepki Gelebilir

Emeklilik maaşı alarak çalışmaya devam edenlerden ek prim kesilmesi planı, özellikle bu durumdaki emekliler tarafından tepkiyle karşılanabilir. Ekonomik koşulların zorluğu ve yaşam maliyetlerinin artışı göz önüne alındığında, emeklilerin bu tür düzenlemelere karşı çıkması muhtemel. Henüz resmi bir açıklama yapılmasa da, bu tür bir düzenleme hayata geçirilirse emeklilerin ekonomik yükünün daha da artabileceği endişesi var.

Yetkililer Ne Diyor?

Yetkililer, sosyal güvenlik sisteminde dengenin sağlanması ve çalışma hayatındaki değişen yapıya uygun kararların alınması gerektiğini vurguluyor. Sosyal güvenlik sisteminde mali sürdürülebilirlik ve çalışma hayatında adil bir sistem oluşturmak adına çeşitli seçeneklerin değerlendirildiğini belirten yetkililer, bu düzenlemelerin yasal sürecin ardından hayata geçirilebileceğini ifade ediyor.

Araç sahiplerine kötü haber: Gece yarısından itibaren tabela değişiyor! Araç sahiplerine kötü haber: Gece yarısından itibaren tabela değişiyor!

Editör: İrem Nur Kaya