En Meşhur 10 Müslüman Bilim Adamları...

 

İslam Tarihinde bilim adamı sayısı batılı bilim adamlarından daha fazladır. 

Buna Rağmen bizler çok azını bugün bilir ve tanırız ve çoğunu tanımayız. 

***

Farabi:

874-950 Yılları arasında Ortadoğu da yaşadığı sanılan Farabi çağında tam bilinememiş ve değeri anlaşılamamış ve yaşadığı çağdan 200 sene sonra bilinmeye başlamıştır. 

Matematik, Botanik, Tıp, Felsefe, Mantık ve Musiki alanında eserler vermiştir. 

Büyük İslam alimi, hekim, filozof olarak tanınmış, insan vücudunun, organların görevi, hastalıklar ve tedavi yöntemleri konusunda çalışmalarda bulunmuş. İnsanın sağlıklı bir bedene sahip olması için gereken sebepleri araştırmış ve hastalıklara çözüm yolları aramıştır.

Fizik alanında ses konusunda araştırmalar yapmış, ud ve kanun gibi musiki aletlerini bulmuştur. 

Kendinden sonra gelen hem Müslüman hem de batılı ilim adamlarına yol göstermiş günümüzde öğrenci değişim hareketlerinden birine adı verilmiştir.

***

İbn-i Sina:

980-1037 yılları arasında bugün ki Özbekistan sınırlarında yaşamış olan İbn. Sina tıp alanında mikrobun varlığını keşfeden bilim adamı olup, 

150 den fazla eser bırakmıştır bunlardan 17 tanesi tıp ile alakalıdır.

Devlet hizmetlerinde bakan, hekim ve filozof olarak görev aldığından gündüz devlet işlerinde gece bilim işlerinde çalışarak eserler ortaya koymuştur.

Felsefe konularında kitaplar yazmış, Belirtiler ve uyarılar, kurtuluş kitabı gibi bu alanda meşhur eserlerini vermiştir. 

Tıp Kanunu kitabı 1000.000 kelimelik bir tıp ansiklopedisidir. 

Bu kitapları tüm dünyada ders kitabı olarak okutulmuştur.

***

Ali Kuşçu:

1474-1525 yılları arasında yaşayan Ali Kuşçu Astronomi ve Matematik dahisi olarak bilinir. Özbekistan sınırları arasında kalan Semerkant'ta doğmuştur. 

Fatih Sultan Mehmet zamanında İstanbul'a gelmiş ve Uluğ Bey Rasathanesinde çalışmıştır. 

Ayasofya da dersler vermiştir. 

Fetih Risalesi, Astronomu Risalesi ve risale-i Muhammediye yazmış ve Fatih Sultan Mehmet'e takdim etmiş ve 1474 yılında İstanbul' da vefat etmiştir. Matematik 'ten dil ve belagat konularına kadar eserler bırakmıştır.

***

El-Buruni:

973-1051 yılları arasında yaşamış olan ve bugün Özbekistan ve Türkmenistan arasında bir bölge olan Harezm de doğmuş. 

Astronomi, Tarihçi, Botanikçi, Eczacılık uzmanı, Jeolog, Şair, Mütefekkir, Matematikçi, Coğrafyacı ve Hümanist olarak çok yönlü çalışmış olan bir bilim adamıdır. 

İlk kitabını 17 yaşında yazmıştır.Kitaplarının adı ise, ilginçtir.Boş geçen asırlardan kalan eserler, Meskenler arasındaki mesafeyi düzeltmek için Mekanların sonunu sınırlama, Hint Tarihi, Cevherlerin bilinmesine dair kitap, Yıldızlar ilmine giriş, Eczacılık Kitabı. 

Pi sayısı ve Trigonometri üzerine araştırmaları ile ün yapmıştır. Günümüzde bu kadar çok yönlü insanları bulmak zor hatta imkansızdır.

***

Mimar Sinan:

Kanuni devrinin en büyük mimarıdır. 

Osmanlı İmparatorluğunun gelmiş geçmiş bilinen en büyük mimarlarındandır.

1489 1588 yılları arasında yaşamıştır. 

99 yıl hayatına binlerce eser sığdırmış ve 350 ye yakın eser yapmış bunlardan 84 cami 52 mescit, 57 medrese, 35 küçük saray, 20 kervansaray vb. Mimar Sinan'ı anlatmakla bitiremeyiz.

***

Kindi:

9. yüzyılda yaşamış büyük İslam âlimi olan Kindi, ilk defa pergel kullanan, sıvıların özgül ağırlıklarını bulan, felsefe, tıp, ilahiyat, siyaset, matematik, astronomi, meteorolojiye, psikolojiden diyalektiğe, optik, kimyanın da aralarında olduğu 20 den fazla farklı alanda 270 e yakın eser vermiş çok yönlü İslam âlimlerinden bir tanesi olup, Kufe de doğduğu bilinmektedir. 

17 alanda 22 felsefe, 16 astronomi, 14 matematik, 32 geometri, 22 tıp, 12 tabiat, 7 müzik, 5 psikoloji, 9'u mantıkla alakalı olmak üzere çok yönlü eserleri bırakmıştır. 

Bundan dolayı da 1100 yıldan bu yana unutulmamıştır.

***

Battani:

859 929 yılları arasında yaşamış olan Battani bundan 1000 yıl kadar önce Matematikte Trigonometriyi bulan ve Müslüman ve Astronomi ve Matematikçi olarak bilinmektedir. 

Ayın güneş etrafında dönmesini 365 gün, 5 saat, 48 dakika 24 saniye olarak hesaplamıştır. Günümüzde ise, bu 365 gün, 5 saat, 48 dakika ve 46 aniye olarak hesaplanmıştır yani 22 saniye yanılmış Battani.

***

Razi:

865- 925 yılları arasında yaşamış olan Razi, Tahran yakınlarında Rey de doğmuştur. 

Tıp, eczacılık, Simya gibi çok alanda eserler vermiş bir İslam alimi olup, ilk göz ameliyatını yaptığı bilinmektedir. 

Suçiçeği ve kızamığın ayrı şeyler olduğunu 1100 sene önce keşfetmiş bir tıp dehasıdır.

***

Sabit Bin Kurra:

9. yy yaşamıştır. Matematik, Astronomi ve tıp konularında çalışmalarda bulunmuştur. 

Diferansiyeli hesabını İlk o hesaplamıştır. 

Parabol, Pisagor genel ispatını yapmıştır. 

79 eseri olup, 21 tıp, 2muzik, 25 felsefe matematik, astronomi alanında eserler vermiştir.

***

Nurettin Batruci:

Modern astronominin kurucusu kabul edilir ve bütün gezegenlerin iki kutuplu olduğu, gök cisimlerinin hareketlerinin kutuplar arasında olduğunu, gezegenlerin günlük dönüşlere sahip olduklarını, yıldızların bulunduğu gök tabakalarının değişken olduğunu, gök cisimlerinin hareketlerinin doğudan batıya doğru olduğunu v.b gibi birçok astronomi gerçeğini bundan 800 sene önce tespit etmiş batılı ilim adamları ise, ondan 400 veya 500 sene sonra bunları fark edebilmişlerdir.

Hepsi10Numara.com