Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ABD’de Elon Musk’la görüşmesi en az BM toplantısı kadar ilgi görmüştü. Erdoğan’ın, futbol topu hediye ettiği Musk’un, oğluna, “X” diye hitap etmesi ve ortamın pozitif havası ilgi odağı olmuştu.
Görüşmede ne konuşulduğunu Hürriyet yazarı Abdulkadir Selvi açıkladı. Selvi, bugünkü yazısında şu ifadeleri kullandı:
Görüşmenin magazin yanı kadar önemli olan bir nokta da ekonomik boyutuydu. Erdoğan, Elon Musk’a Tesla’nın yedinci fabrikasını Türkiye’ye kurmasını teklif etmişti. Bu yazdıklarım medyaya yansıdı. Ama peki Musk, Erdoğan’ın Tesla’nın 7’nci fabrikasını Türkiye’ye kurma teklifine ne cevap veriyor? Elon Musk, “Biz otomobillerimizin birçok parçasını ülkenizde yaptırıyoruz. Türkiye’de Tesla’nın birçok parçasını ürettiğimiz için de ayrıca memnunuz. Tabi ki ilk düşüneceğimiz ülke, Türkiye olacaktır” diyor.
Elon Musk’ın ABD dışında Çin ve Almanya’da fabrikaları bulunuyor. Elon Musk’ın Türkiye’de fabrika kurması elbette ki ticari anlamda önemli bir yatırım olur. Ama asıl önemli olan diğer yatırımcıları da teşvik edici bir rol oynar.
Ekonomiyle ilgili olarak ABD’den bir anekdot daha aktarmak istiyorum.
Amerikan sembol tekstil markası olan Ralph Lauren’in iki numarası, başarılarıyla gurur duyduğumuz bir Türk olan Halide Alagöz. Halide Alagöz cirosu 7 milyar dolar olan Ralph Lauren’in en tepesindeki ikinci isim. Odasının Ralph Lauren’in hemen yanında olduğu söyleniyor.
Halide Alagöz, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Amerikan ekonomisinde ilk yüzde yer alan şirketlerle yaptığı yuvarlak masa toplantısına katılmıştı. Kokteyl sırasında Türk tekstiline vizyon katacak bir değerlendirmede bulunuyor. “Bizim gibi dünyada üst segmentte olan bazı tekstil markaları lüks ürünlerini Türkiye’de yaptırıyor. Türk tekstil sektörü kendini Çin’e karşı rekabete değil, tekstilde kaliteyi simgeleyen Made In Italy gibi bir yere Made In Türkiye olarak konumlandırmasını istiyoruz” diyor.
Ralph Lauren’in tepe yöneticisi Halide Alagöz’ün bu değerlendirmesi Türk heyeti arasında heyecana yol açıyor.