İstanbul'da 12 bebeğin ölümüne neden olan 'Yenidoğan Çetesi' hakkında hazırlanan iddianamede şoke edici detaylar ortaya çıktı. Özel hastanelerle anlaşarak, SGK'dan usulsüz kazanç sağladıkları belirtilen çete, bebekleri uygun olmayan koşullarda tedaviye göndererek ölümlerine yol açtı. Büyükçekmece Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülen soruşturma, çetenin hastanelerle birlikte hareket ederek büyük bir vurgun yaptığını ortaya koydu.

Hileli gıda listesi: Tereyağı, yoğurt ve sucukta büyük skandallar Hileli gıda listesi: Tereyağı, yoğurt ve sucukta büyük skandallar

Bebeklerin Hayatını Hiçe Saydılar

İddianamede, çetenin başında Dr. F.S. ve Dr. İ.G.'nin bulunduğu ve bebek hastaları anlaşmalı özel hastanelere sevk ettikleri, bu hastanelerin uygun tedavi koşullarına sahip olup olmadığını umursamadıkları belirtildi. Bu şekilde, bebeklerin hayatları tehlikeye atıldı ve bazıları tedavi yetersizliği nedeniyle hayatını kaybetti.

SGK Üzerinden Yüklü Vurgun

Çete, bebeklerin uzun süreli hastane yatışlarını düzenleyerek SGK'dan yüksek miktarda gelir elde etti. Ayrıca, bebeklerin solunum tedavisinde kullanılan "curosurf" ilacını sanki kullanılmış gibi gösterip üçüncü kişilere satarak da büyük bir vurgun gerçekleştirdi.

Mağdur Bebek Yakınlarından Dolandırıcılık

Fezlekede, çetenin özellikle yabancı uyruklu hasta yakınlarının mağduriyetini suistimal ederek, piyasa değerinin üstünde tedavi masrafı aldıkları ve bu paraları haksız kazanç olarak kullandıkları belirtildi. Hemşirelerin, bebeklerin tıbbi raporlarını doktorlar yerine yazdığı ve yetersiz tedavi nedeniyle bebek ölümlerine yol açtıkları vurgulandı.

Eğitimsiz Hemşireler ve Bebek Ölümleri

Soruşturmada, birçoğu gerekli NRP sertifikasına sahip olmayan hemşirelerin, bebek ölümlerinden sorumlu olduğu ortaya çıktı. Özellikle Bağcılar’da bir hastanede meydana gelen bir bebek ölümünün, yetersiz hemşireler tarafından fark edilmediği belirtildi.

Eski Sağlık Bakanı’nın Hastanesi Listede

İddianamede, çetenin faaliyet gösterdiği 19 özel hastanenin listesi de yer aldı. Bu hastaneler arasında, eski Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu'na ait Özel Avcılar Hospital da bulunuyor. Toplam 47 şüphelinin yer aldığı iddianamede, 22 kişinin tutuklu olduğu açıklandı.

Yenidoğan çetesinin suçlarını işlediği hastaneler şu şekilde:

  1. Akabe Sağlık Tesisleri
  2. Doğamed Sağlık Hizmetleri
  3. Ekip Sağlık Hizmetleri
  4. Güney Hastanesi Sağlık Hizmetleri
  5. Medilife Sağlık Hizmetleri
  6. Özel Avcılar Hospital Hastanesi
  7. Özel Avrupa Şafak Hastanesi
  8. Özel Bağcılar Medlife Hastanesi
  9. Özel Doğa Hospital
  10. Özel İstanbul Şafak Hastanesi
  11. Özel İstanbul Şafak Sağlık Hizmetleri
  12. Refik Arslan Sağlik Hizmetleri
  13. Reyap Sağlık Hizmetleri Anonim Şirketi
  14. Silivri Kolan Hastanesi
  15. Yonca Sağlık Hizmetleri
  16. Medisense Sağlık Hizmetleri Şirketi
  17. GMZ Sağlık Hizmetleri
  18. Özel Reyap İstanbul Hastanesi
  19. Özel TRG Hospitalist Hastanesi

Editör: İrem Nur Kaya