Anadolu'nun tanınan buğday havzası Eskişehir, unlu tarifleriyle damakları şenlendiriyor. Haşhaşın eşsiz kullanımı ile ünlenen şehir; haşhaşlı ve cevizli ekmekler, haşhaşın olağanüstü tadını bükme ile birleştiren lezzetler sunuyor. Bağrına bastığı Balkan ve Kafkas mutfaklarından aldığı etkilerle zenginleşen Eskişehir mutfağı, ziyaretçilerine eşsiz bir gastronomi tecrübesi vaad ediyor.

Balkan ve Kafkas göçmenleri tarafından getirilen Arnavut böreği ve pırasa, dızmana, kıvırma böreği gibi yemeklerle iddialı bir sofra hazırlayan Eskişehir, bunun yanında ağzı açık, kelem sarma, ciğer sarması ve kökrek dolması gibi birçok geleneksel yemeği de bünyesinde barındırıyor. Düğü köfte çorbası ve göceli tarhana çorbası, soğuk kış günlerinin vazgeçilmezi. Aynı zamanda, kapılarını ziyaretçilere açan zengin Çerkez mutfağı, gözleme gibi birinci sınıf lezzetlerle de tanışma fırsatı sunuyor.

Eskişehir; kendine özgü lezzetler, eklektik mutfak kültürü ve geniş besin yelpazesi ile gurmelerin ve lezzet avcılarının kesinlikle kaçırmaması gereken bir durak. Bu eşsiz lezzet dünyasını kaçırmayın!

İşte Eskişehir'in farklı ve eşsiz mutfak kültürünü yansıtan geleneksel bazı yemekleri:

ACI GICI

"ACI GICI"

Isırgan otunun uzun yapraklarından oluşan ve Acı Gıcı adı verilen bu yemek, dolma içine benzeyen bulgur, kavurma, tuz ve baharat karışımıyla hazırlanır. Hazırlanan iç, dolma sarılar gibi sarılarak tencereye konup pişirilir.

AĞZI AÇIK

"AĞZI AÇIK"

Hamur açılıp 10x10 cm'lik kareler şeklinde kesilir ve içine, haşlanmış mercimek, tuz, ve karabiber karışımı konulur. Sonrasında karenin iki kenarı, dikdörtgen şeklinde kapatılırken alt ve üst kenarları açık bırakılır. Oluşturulan bu ürünler, yağlanmış tepsiye dizilip fırında pişirilir.

ARABAŞI

"ARABAŞI"

Bu yemek, su ve tuz eklenmiş unun bulamaç haline getirilerek pişirilmesiyle oluşur. İçerisindeki hamur, tavuk suyu içermesinin yanı sıra limon ve acı biberle tatlandırılır.

BALABAN

"BALABAN"

Küçük doğranmış pideler, sıcak et suyuyla ıslatılır ve üzerine yoğurt ve salça sos dökülür. Yemekte, ızgarada pişirilmiş balaban köfteleri ve bonfile şişler yer alır. Lezzeti artırmak için maydanoz, domates ve köz biber eklenir. Tatarca'da "çok büyük" anlamına gelen bu yemek, porsiyonlarıyla boğazları doyurmaktadır.

BAMYA ÇORBASI

"BAMYA ÇORBASI"

Özellikle Sivrihisar'da yapılan bamya çorbası, özel günlerde ve düğün yemeklerinde vazgeçilmezdir. Eskişehir merkezinde bulunan lokantalarda bulunmaktadır.

BIT-BIT ÇORBASI

"BIT-BIT ÇORBASI"

Yoğurtlu ve bulgurlu bir karışımı; tuz ekleyerek, yoğun bir ateşte karıştırılıp pişirilir. Piştikten sonra üzerine kızarmış yağ dökülür.

BOZA

"BOZA"

Soğuk kış günlerinin en güzel içecek tercihlerinden olan boza, hafif ekşi ve tatlı bir lezzete sahiptir. Eskişehir'de çay kaşıkları ile servis edilen bu içecek, mısırın suyla kaynatılıp, mayalandırılmasının ardından soğutularak süzülüp, şekerle karıştırılarak elde edilir.

ÇİBÖREK

"ÇİBÖREK"

Eskişehir'le özdeşleşen çibörek, kıyma, soğan ve baharat karışımının açılan yufkaya konulup kızartılması ile hazırlanır. Genellikle yarım ay şeklinde olan bu lezzetin mantarlı, peynirli ve patatesli çeşitleri de bulunmaktadır.

SİMİT

"SİMİT"

“Eskişehir unundan, Kalabak Suyu’ndan, yeni çıktı fırından” diyerek satışı yapılan, bol susamlı ve gevrek yapısıyla Eskişehir’de oldukça meşhurdur.

MET VE NUGA HELVASI

"MET VE NUGA HELVASI"

Met helvası, un yağ şeker, limon ve su kullanılarak yapılan bir tatlıdır. 2-3 cm çapında ve 6 cm uzunluğunda yuvarlak olarak hazırlanan bu tatlı, kakaolu ve vanilyalı çeşitleriyle de sunulmaktadır. Nuga helvası, cevizli yaz helvası, tahin helvası ve çövenden bir kürek yardımı ile yapılır.

KALABAK SUYU

"KALABAK SUYU"

Eskişehir'in en meşhur içme suyu olarak bilinen Kalabak suyu, eşsiz mineral yapısı ile Eskişehirlilerin vazgeçilmez içme suyu durumundadır.

Kaynak: Eskişehir Haber

Canva nedir başlıklı içerik ilginizi çekebilir.