Merkez Bankasından 'Faiz ve Kar Payı İstatistikleri Hakkında' duyuru Merkez Bankasından 'Faiz ve Kar Payı İstatistikleri Hakkında' duyuru

Et Fiyatları Durmuyor: Kuzu Eti Rekor Kırdı

Ramazan ayında herkesin ete ulaşabilmesi amacıyla alınan ithalat ve fiyat sabitleme önlemleri, beklenen etkiyi göstermedi. Türkiye Ziraat Odaları Birliği’nin raporuna göre, et fiyatları Ramazan’da hızla yükselmeye devam etti. Kuzu etinin kilogram fiyatı yüzde 8,5 artarak 855 liraya, dana eti ise yüzde 7,4 zamla 692 liraya çıktı. Mart 2024’te dana eti 517 lira, kuzu eti ise 638 liraydı. Böylece son bir yılda dana eti yüzde 33,8; kuzu eti ise yüzde 34 oranında zamlandı.

İthalat Arttı Ama Sorun Çözülmedi

Fiyatları kontrol altında tutmak amacıyla rekor seviyede ithalat yapılmasına rağmen, artış engellenemedi. FAO verilerine göre, 2010’da 140 bin olan ithal damızlık hayvan sayısı 2023’te 1 milyon 82 bine ulaştı. 2024 Ocak ayında 64 bin olan ithal büyükbaş hayvan sayısı, yıl içinde yüzde 112 artışla 136 bine çıktı.

Uzman Görüşü: Sorun Girdi Maliyetleri ve Buzağı Ölümleri

Hayvancılık uzmanı Gazi Kutlu Nefes, üretimdeki temel sorunun yüksek girdi maliyetleri ve düşük verimlilik olduğunu belirtti. Mera alanlarının yetersizliği, besilik hayvan sayısındaki düşüklük ve her yıl 500 bin buzağının hayatını kaybetmesi gibi yapısal sorunlara dikkat çekti. Ayrıca tarıma verilen desteklerin yıllar içinde azalması da krizi derinleştiren faktörlerden biri oldu.

Tavuk Eti de Zamlandı

Kırmızı et fiyatlarındaki artış nedeniyle tüketici beyaz ete yöneldi. Ancak tavuk eti de zamdan kaçamadı. Türkiye Ziraat Odaları Birliği verilerine göre, şubat ayında 100 liradan satılan tavuk eti, martta yüzde 5,3 artarak 106 liraya çıktı. Mart 2024’te tavuk eti 88 liraydı. Böylece yıllık artış oranı yüzde 20’yi buldu.