Kiralardaki artış enflasyonu nasıl etkiliyor? Kiralardaki artış enflasyonu nasıl etkiliyor?

Milyonlarca çalışan, 2025 yılı için asgari ücretin ne kadar olacağını merakla bekliyor. Asgari Ücret Tespit Komisyonu'nun toplanmasına yaklaşık 75 gün kala, masaya gelecek olası rakamlar da netleşmeye başladı. AK Parti kulislerinde konuşulan asgari ücret zammı beklentileri şekillenirken, gazeteci Fatih Portakal'dan dikkat çeken bir açıklama geldi. Portakal, asgari ücrete %80 zam yapılması gerektiğini vurgulayarak, bu rakamın 30 bin 600 TL'ye ulaşabileceğini iddia etti.

Asgari Ücret 25 Bin TL Olacak mı?

2024 yılında ara zam yapılmaması ve enflasyonun etkisiyle asgari ücretin alım gücünün düşmesi, yeni yılda yapılacak zamma olan beklentiyi artırdı. AK Parti kulislerinde dile getirilen rakamlar ise 23 bin TL ile 25 bin TL arasında değişiyor. Orta Vadeli Program’da öngörülen 2025 enflasyonu %17,5 olarak hesaplanırken, bu oran uygulanırsa asgari ücret 19 bin 977 TL olacak. Ancak bu artışın yeterli görülmeyeceği ve komisyonda kabul edilmeyeceği düşünülüyor.

Daha Yüksek Zam Mı Geliyor?

Gerçekleşen enflasyon oranında yapılacak bir zamla asgari ücretin 24 bin 142 TL'ye çıkabileceği öngörülüyor. %47'lik bir artışla bu rakam 25 bin TL'ye ulaşabilir. Ancak Portakal'ın tahmin ettiği %80'lik zamla asgari ücretin 30 bin 600 TL'ye yükselmesi, hem işverenler hem de hükümet için zor bir karar olacak.

Editör: İrem Nur Kaya