GÜNDEM

FETÖ elebaşı Fethullah Gülen'in ölüm tarihindeki ilginç ayrıntı dikkat çekti!

FETÖ elebaşı Gülen'in ölüm haberi, Ergenekon kumpasıyla aynı tarihte gündeme geldi. Yıllarca süren dava, 2019'da tüm sanıkların beraatıyla sonuçlandı.

FETÖ'ye yakınlığıyla bilinen internet siteleri, örgüt elebaşı Fethullah Gülen'in 20 Ekim'de öldüğünü duyurdu. Bu tarih, Türkiye'de unutulmaz bir olayın da yıldönümü: Ergenekon kumpası davalarında ilk duruşmanın görüldüğü gün, 20 Ekim 2008.

Ergenekon Kumpası ve İlk Duruşma: 20 Ekim 2008

Ergenekon kumpası, 2007'de İstanbul Ümraniye'de bir gecekonduda bulunan el bombalarıyla başladı. İlk duruşma, 20 Ekim 2008'de Silivri Cezaevi’ndeki duruşma salonunda yapıldı. Dava sürecinde, yaklaşık 400 sanık, "Ergenekon terör örgütü üyesi olmak"la suçlandı.

Soruşturmanın Kapsamı: 588 Tutuklama

Bu süreçte 100 binden fazla telefon izlendi, 60 bin telefon dinlendi, 3 bin kişi hakkında takip yapıldı ve 1.360 kişi ifade verdi. 588 kişi tutuklanırken, davada 44 gizli tanık yer aldı. Toplamda 17 bini aşan sayfa sayısıyla 19 iddianame hazırlandı.

Hayatını Kaybedenler ve Mağduriyetler

Bazı sanıklar aklanmayı göremeden hayatlarını kaybetti. Kuddusi Okkır, Silivri Cezaevi’nde kanser nedeniyle yaşamını yitirdi. İlhan Selçuk, Kemal Yavuz, Muzaffer Tekin ve Arif Doğan gibi birçok isim de yargılama sürecinde öldü. Yarbay Ali Tatar, hakkında çıkarılan tutuklama kararının ardından yaşamına son verdi. Kaşif Kozinoğlu ise Silivri Cezaevi’nde geçirdiği kalp kriziyle mahkemeye çıkamadan öldü. Türkan Saylan, hasta yatağında FETÖ’cü polislerce evine yapılan baskın sonrası dava açılmadan yaşamını yitirdi.

Adaletin Geç Gelmesi: Beraat Kararı

Komutanlar, bilim insanları, gazeteciler ve aydınların hayatlarını karartan bu kumpasın, yıllar sonra FETÖ tarafından kurgulandığı ortaya çıktı. 2019 yılında mahkeme, tüm sanıkları beraat ettirerek 4.403 gün sonra adaleti yerini buldu.