Afrika ülkesi Botsvana’da, Kanadalı Lucara Diamond firmasına ait bir madende dünyanın en büyük ikinci elması bulundu. 2.492 karat ağırlığındaki bu dev elmas, Botsvana'nın başkenti Gaborone’nin yaklaşık 500 kilometre kuzeyindeki Karowe madeninde çıkarıldı.

Tarihin En Büyük Elmaslarından Biri

İsrail'den Ayşenur Ezgi Eygi açıklaması! İsrail'den Ayşenur Ezgi Eygi açıklaması!

1905 yılında Güney Afrika'da bulunan 3.106 karatlık Cullinan elması tarihin en büyük elması olarak kayıtlara geçmişti. Bu devasa taş, dokuz ayrı taşa kesilerek İngiliz Kraliyet Mücevherleri'nde yer alıyor. Şimdi ise Karowe madeninde bulunan 2.492 karatlık elmas, tarihin en büyük ikinci elması olarak büyük ilgi çekiyor. Botsvana hükümeti, bunun Afrika ülkesinde şimdiye kadar keşfedilen en büyük elmas olduğunu açıkladı.

Lucara Diamond ve Elmasın Değeri

Lucara Diamond’ın Genel Müdürü William Lamb, bu olağanüstü elmasın bulunmasından büyük memnuniyet duyduklarını belirtti. Lamb, elmasın, X-ray teknolojisi kullanılarak tespit edildiğini ve bu teknolojinin 2017 yılından bu yana yüksek değerli elmasların kırılmadan çıkarılması amacıyla kullanıldığını söyledi.

Elmasın mücevher kalitesi ya da değeri hakkında henüz resmi bir açıklama yapılmamış olsa da, Financial Times’a göre, taşın değerinin 40 milyon dolardan fazla olabileceği tahmin ediliyor. Aynı madenden 2016 yılında çıkarılan 1.109 karatlık bir elmas, 2017’de 53 milyon dolara satılmıştı.

Botsvana, dünyanın en büyük elmas üreticilerinden biri olarak, küresel elmas üretiminin yaklaşık yüzde 20'sini gerçekleştiriyor ve Karowe Madeni, bu ülkenin elmas zenginliğine büyük katkı sağlıyor.

Editör: Sinan Saygı