Almanya'da Uğur Şahin ve Özlem Türeci çiftinin kurucusu olduğu BioNTech, dünya genelinde yılda yaklaşık 1.8 milyon kişinin ölümüne neden olan akciğer kanserine karşı ilk aşıyı geliştirdi. BNT116 adı verilen mRNA aşısının, küçük hücreli olmayan akciğer kanseri (KHDAK) tedavisi için tasarlandığı ve bu kanser türünün tekrarlamasını önlemeyi amaçladığı bildirildi.

Faz 1 Denemeleri Türkiye Dahil Yedi Ülkede Başladı

Canan Karatay'dan bilim dünyasını çıldırtacak sözler! Canan Karatay'dan bilim dünyasını çıldırtacak sözler!

Faz 1 klinik denemeleri Türkiye'nin yanı sıra Almanya, İngiltere, ABD, Macaristan, Polonya ve İspanya'da başlatılan aşı çalışmaları, Türkiye’de toplam 34 araştırma merkezinde yürütülüyor. Bu aşamada çalışmaya 130 hastanın katılması hedefleniyor. Aşının, mRNA teknolojisi kullanılarak bağışıklık sistemini kanserle savaşmaya hazırladığı belirtiliyor.

Uzmanlardan Büyük Beklenti

İngiltere Ulusal Sağlık Sistemi’nde (NHS) danışman olarak görev yapan Prof. Siow Ming Lee, BNT116'nın immünoterapiye eklenmesiyle tedaviye ekstra güç sağlayabileceğini ifade etti. Faz 1, Faz 2 ve Faz 3 aşamalarının tamamlanmasının ardından BNT116’nın standart tedavi haline gelebileceği vurgulandı.

Editör: Sinan Saygı