Yeşim Eraslan / ANKARA - Yunanistan'ın Türkiye'ye yönelik skandal açıklamaları ve Kıbrıs'ta askerî üs kurması, Türkiye'de büyük tepki çekti. Yunanistan Savunma Bakanı Nikos Dendias'ın Türk ordusunu "işgalci" olarak nitelemesi ve Yunanistan Sağlık Bakanı Adonis Georgiadis'in F-35'lerle Ankara’ya bir gece ansızın gelebilecekleri tehditleri, Tümamiral Cihat Yaycı tarafından sert eleştirilerle karşılandı.

Gelişmeleri değerlendiren emekli Tümamiral Cihat Yaycı, Yunanistan'ın bu adımlarının kabul edilemez olduğunu belirtti. Yaycı, Türkiye’nin iyi komşuluk adına fedakârlıklar yaptığını vurgulayarak, Yunanistan’ın bu tutumunun iyi niyetli komşulukla bağdaşmadığını söyledi.

"Yunanistan'ın Tutumu Türk Düşmanlığı Üzerine Kurulu"

Yaycı, Yunanistan Savunma Bakanı Dendias'ın, Türkiye’nin Libya’daki deniz sınırlandırma anlaşmasından ve mavi vatan doktrininden vazgeçmesi gerektiği yönündeki açıklamasına tepki gösterdi. Bu tür açıklamaların, Yunanistan'ın devlet anlayışının Türk düşmanlığı üzerine kurulu olduğunu bir kez daha gösterdiğini ifade etti.

Kıbrıs'ta İki Devlet

Mansur Yavaş, İmamoğlu ve Özel'e isyan etti: "Fitne ateşine odun atıyorlar" Mansur Yavaş, İmamoğlu ve Özel'e isyan etti: "Fitne ateşine odun atıyorlar"

Yunanistan’ın Kıbrıs Rum Kesimi’nde teknik yardım adı altında askerî üs inşa ettiğini belirten Yaycı, 1960 Anayasasına göre, Yunanistan’ın adada askerî bir üs kurabilmesi için Türkiye ve İngiltere'den onay alması gerektiğini hatırlattı. Yaycı, bu onayın alınmadığını ve bunun da Kıbrıs Cumhuriyeti’nin fiilen ortadan kalktığının bir göstergesi olduğunu belirtti.

Yaycı, "Yunanistan, Kıbrıs Cumhuriyeti’ni fiilen ortadan kaldırdı ve Ada’da iki devlet olduğunu kabul etti" diyerek, Yunanistan'ın bu tutumunun bölgede barış ve istikrara zarar verdiğini söyledi.

Sizce Türkiye nasıl bir politika izlemeli?

Editör: Nehir Durdağı