SAĞLIK

Gıdalara lezzet katan tuz yasaklandı, meğer zehirmiş!

Pakistan'da "Çin tuzu" olarak bilinen Monosodyum Glutamat sağlığa zararlı olduğu gerekçesiyle yasaklandı.

Pakistan'da "Çin tuzu" olarak bilinen Monosodyum Glutamat sağlığa zararlı olduğu gerekçesiyle yasaklandı. Bu madde, Uzakdoğu mutfağının vazgeçilmezleri arasında bulunuyordu. Monosodyum glutamat, umami tat reseptörlerini etkilediğinden yeme duygusunu arttırıyor yedikçe yediriyor detaylar haberimizde

Mono Sodyum Glutamat (MSG), fast food ürünlerinin temel katkı maddesi olup, beyindeki tat algısını değiştirerek bağımlılık yapabilen bir bileşiktir. En önemli özelliği, paketli gıdaları ve fast food ürünlerini daha lezzetli hale getirerek daha sık ve fazla tüketim isteği uyandırmasıdır.

Mono Sodyum Glutamat Hangi Gıdalarda Bulunur?

MSG, çeşitli besinlerde bulunur; bunlar arasında konserveler, hazır çorbalar, et ve tavuk suyu tabletleri, donmuş hazır gıdalar, aromalı patates cipsleri, işlenmiş et ürünleri (salam, sosis vb.), hazır meyve suları, dondurmalar ve renkli yoğurtlar yer alır. Monosodyum glutamatın sağlık üzerindeki etkileri arasında yüksek tansiyon, kalp hastalıkları ve diğer sağlık sorunları riski bulunmaktadır. Bazı araştırmalar, MSG'nin obezite, diyabet ve insülin direnci gibi metabolik bozukluklarla ilişkili olabileceğini göstermektedir.

Monosodyum Glutamat Beyne Nasıl Etki Eder?

MSG, umami tat reseptörlerini etkileyerek beyine "Bu gıdada protein var" bilgisi iletilmesine neden olur. Bu durumda, bir gıda ürününe MSG eklenmesiyle daha az protein bulunmasına rağmen, daha fazla protein algısı yaratılır.