GÜNDEM

Gizli zam ve yalancı indirimlere 550 bin lira ceza kesilecek

Gıda ürünlerinde gizli zam ve yalancı indirimler için uyarı yapıldı. TÜKONFED Başkanı Ağaoğlu, gramaj düşürme ile ceza uygulandığını belirtti.

Tüketici Konfederasyonu (TÜKONFED) Başkanı Aydın Ağaoğlu, gıda ürünlerinde gramaj düşürülerek yapılan gizli zamlar ve fiyat artırılıp tekrar düşürülerek yalancı indirimler konusunda tüketicileri uyardı.

 550 bin lira ceza! 

Ağaoğlu, büyük markalı şirketlerin tüketicileri çeşitli yollarla aldattığını vurgulayarak, "Gramaj oyunlarıyla gizli zam yapılıyor. Paketler aynı kalıyor, fiyat değişmiyor ama tüketici zamlı ürünü alıyor," dedi. Gizli zam uygulayanlara 550 bin liraya kadar ceza kesildiğini belirtti.

Yalancı indirimlere de dikkat çeken Ağaoğlu, indirim yapılabilmesi için firmanın ürünün son 30 günde satıldığı en düşük fiyatı esas alması gerektiğini söyledi. "Örneğin, bir ürün 100 liradan satılmışsa, 150 liradan indirim yapamaz; 100 lira üzerinden indirim yapabilir," diye ekledi. Tüketicilerin bu tür uygulamaları fark etmeleri durumunda Ticaret Bakanlığı'na başvurmaları gerektiğini vurguladı.

Tüketicilere görev düşüyor!

Ağaoğlu, Tarım ve Orman Bakanlığı ile Ticaret Bakanlığı'nın tüm ürünleri takip etmesinin mümkün olmadığını belirterek, denetimde tüketicilere önemli görevler düştüğünü ifade etti. Şikayet süreçlerinin kolaylaştırıldığını dile getiren Ağaoğlu, 2025'te değerlenme oranının artacağını, ancak bu yıl için 104 bin liraya kadar olan uyuşmazlıklarda Tüketici Hakem Heyetleri'nin yetkili olduğunu belirtti.

Tüketicilerin cep telefonları, çamaşır ve bulaşık makineleri gibi ürünlerdeki sıkıntılarda, mahkemeye gitmeden bu yollarla çözüm arayabileceklerini sözlerine ekledi.