DÜNYA

Güney Kore Devlet Başkanı Yoon görevden alındı

Güney Kore Ulusal Meclisi, Devlet Başkanı Yoon'un anayasayı ihlal ettiği gerekçesiyle aldığı sıkıyönetim kararına karşı azil önergesini kabul etti.

Güney Kore Devlet Başkanı Yoon, aldığı sıkıyönetim kararının anayasayı ihlal ettiği gerekçesiyle meclis kararıyla azledildi. Karar, muhalefetin uzun süredir baskı yaptığı azil sürecinin zirve noktası oldu.

7 Aralık'taki Önerge Kabul Edilmemişti

Ulusal Meclis'te benzer bir azil önergesi, 7 Aralık'ta, PPP milletvekillerinin çoğunun oylamayı boykot etmesi nedeniyle yeterli sayıya ulaşamayarak kabul edilmemişti. Yalnızca 3 PPP milletvekili önergeye destek vermişti. PPP lideri Han Dong-hoon, muhalefetin azil önergesini desteklediğini belirterek, "Devlet Başkanı Yoon'un meclis tarafından görevden alınması şu anda tek geçerli yöntem" demişti. Han, partili milletvekillerinin vicdanları doğrultusunda oy kullanmalarını istemişti.

Anayasa Mahkemesi Süreci

Azil önergesinin kabulü için meclisin üçte ikisinin onayı gerekirken, sürecin Anayasa Mahkemesi'ne taşındığı bildirildi. Anayasa Mahkemesi, azil sürecine ilişkin kanıtları inceleyecek ve duruşmalar düzenleyecek. Mahkeme, 9 yargıçtan en az 6'sının onayıyla azli kesinleştirebilecek ve böylece yeni seçim sürecini başlatabilecek.

Sıkıyönetim Kararının Arka Planı

Devlet Başkanı Yoon, 3 Aralık gecesi yaptığı ulusa sesleniş konuşmasında, "muhalefetin devlet karşıtı aktivitelere karıştığını" iddia ederek sıkıyönetim ilan ettiğini açıklamıştı. Yoon, sıkıyönetimin "Kuzey Kore yanlısı güçleri ortadan kaldırmayı ve anayasal düzeni korumayı" amaçladığını savunmuştu. Sıkıyönetim ilanının ardından Savunma Bakanlığı, ordudaki komutanlara teyakkuzda olmaları çağrısı yapmış, "sıkıyönetim birlikleri" olarak görevlendirilen askerlerin Ulusal Meclis binasına girdiği bildirilmişti.

Meclisin Müdahalesi ve Kararın Geri Alınması

Ulusal Meclis, sıkıyönetim kararını kaldırmak için acil bir oturum düzenledi ve 190 milletvekilinin oyuyla kararı hükümsüz kılan önergeyi kabul etti. Ulusal Meclis Başkanlığı, sıkıyönetim kararının parlamentonun kararıyla "hükümsüz" hale geldiğini açıkladı. Bunun üzerine Yoon, Bakanlar Kurulu'nu acil olarak toplayarak sıkıyönetimi sonlandırdığını duyurdu. Ancak anayasal düzeni ihlal ettiği gerekçesiyle başlatılan azil süreci devam etti ve mecliste yapılan oylama sonucunda Yoon'un azli karara bağlandı.

Yeni Seçim Süreci

Yoon'un azli halinde, Güney Kore yasalarına göre, 60 gün içinde yeni bir başkan seçilmesi gerekiyor. Anayasa Mahkemesi azli onaylarsa, geçici hükümet seçim tarihini belirleyecek ve ülkede siyasi istikrarın yeniden sağlanması için çalışmalar başlatılacak.