Gürcistan'da dün yapılan parlamento seçimlerinde, iktidardaki Gürcü Hayali Partisi, oyların %54,86'sını alarak zafer kazandı. Seçim, Gürcistan tarihinde ilk kez elektronik oylama sistemi ile denetim ve bu yenilik, ülkelerdeki seçimlerin sunulmasını %58,9'a taşıdı. Seçimlerin en dikkat çekici yanı ise, tamamen nispi temsil sisteminin geçilmesi ve elektronik oylamanın hayata geçirilmesiydi.

İran-Pakistan sınırında silahlı saldırı: 10 asker hayatını kaybetti! İran-Pakistan sınırında silahlı saldırı: 10 asker hayatını kaybetti!

Yüksek Katılımlı Seçim Sonuçları Açıklandı

 Gürcistan Merkezi Seçim Komisyonu'nun (MSK) özelliklerine göre sandıkların %99,6'sı açıldı. 2 milyon 60 bin 412 seçimin oy kaybı seçimde, Gürcü Hayali Partisi %54,86'lık oy oranı ile ipi göğüsledi. Muhalefet Cephesinde Değişim İçin Koalisyon Partisi %10,9 oy alarak ikinci sırada yer alırken, eski Cumhurbaşkanı Mihail Saakaşvili'nin ilk yılında Birlik - Ulusal Hareket Partisi %10,1 oyla üçüncü oldu. Güçlü Gürcistan Partisi %8,7 oy alırken, Gürcistan için Gakharia Partisi %7,7 ile beşinci oldu.

İlk Elektronik Oylama ve Nispi Temsil Sistemi

 Bu seçimler, Gürcistan için bir ilk olan elektronik oylama sisteminin yanı sıra tamamen nispi temsil esasına göre yapıldı. Parlamentoya girmek isteyen partilerin %5 barajını aşması gereken yarışta, toplam 18 siyasi parti ve 4 seçimde düşüş mücadelesi verdi. Seçim donanımına göre, %51 oy verme şansına sahip olmayan ve 76 sandalye kazanan parti ya da blok, Gürcistan'da tek başına iktidar olduğunu anlıyor. Gürcü Hayali Partisi'nin elde ettiği başarı, belli oranda siyasi istikrarı koruyabileceğine işaret olarak görülüyor.

 Bu sonuçlarla birlikte, Gürcistan'da iktidardaki Gürcü Hayali Partisi'nin gücünü pekiştirdiği ve yeni dönemde elektronik oylamanın etkisinin de gözlemleneceği bir döneme girildi.

Editör: İbrahim Hakkı Yazıcı