DÜNYA

Gürcistan'da siyasi kriz: Cumhurbaşkanı Zurabişvili, halkı sokağa çağırdı

Gürcistan Cumhurbaşkanı Salome Zurabişvili, düzenlenen parlamento seçimlerine "Rus operasyonu" ile müdahale edildiğini öne sürerek halkı sokağa çağırdı.

Gürcistan'da yapılan parlamento seçimlerini iktidar partisi "Gürcistan Rüyası" yüzde 54 oyla kazandı ve 91 milletvekili çıkardı. Ancak muhalefet, seçim sonuçlarını tanımıyor ve hile yapıldığına dair ciddi iddialar var. Gürcistan Cumhurbaşkanı Salome Zurabişvili, başkent Tiflis'teki Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nda gazetecilere yaptığı açıklamada, iktidardaki Gürcü Hayali Partisi'nin kazandığını gösteren sonuçları kabul etmediklerini belirtti. Yüzde 5 barajını geçen muhalif partilerin liderleriyle birlikte konuşan Zurabişvili, "Bu seçimlerde tamamen tahrifat yapıldı," diyerek seçimlerin geçerliliğini sorguladı.

Zurabişvili, halkın oylarının "çalındığını" savunarak, "Biz, Rus özel operasyonu olarak tanımlanabilecek bir olayın kurbanı olduk. Halkımıza, ülkemize hibrit savaşın yeni türünden biri uygulandı," ifadelerini kullandı. Gürcistan'ın Avrupa ile geleceği olduğunu vurgulayan Zurabişvili, "Bu seçim tanınamaz çünkü bu, Rusya'nın buraya girişinin ve Gürcistan'ın Rusya'ya bağlılığının tanınmasıdır," dedi.

Halkı Sokağa Çağırdı
Zurabişvili, seçim sonuçlarını tanımayan muhalefet partileri ve halkı yarın akşam Tiflis'te Parlamento Binası'nın önüne toplanmaya davet etti. Ayrıca, Batılı devletlere de Gürcistan'a ve halkına destek vermeleri çağrısında bulundu ve "Gürcistan'ın korunması, jeopolitik dengenin korunması anlamına geliyor," diye ekledi.