Hafız Arap Cemal Bey...

Türk hanendesidir. 1888 İstanbul’da doğmuştur. Koyu, esmer tenli olduğu için bu adı almıştır. Yüzbaşılıktan emekli olarak Üsküdar Musiki Cemiyeti hocası oldu.

Aksaray Camii imamlığı yapmıştır.

Çok hassas kulağı olduğundan kırk kişiye meşk ederken bile en ufak falsonun farkına varırdı. Fakat sololarda pek başarılı değildi. İçki ve sigara içmezdi., 1983’de Balıkesir’de öldü.

Hafız Ömer Fazıl Aköz

Son devir kıraat alimi.

27 Haziran 1889 tarihinde Kastamonu’da doğmuştur.

Babası Osman Efendi, annesi Zahide Hanımdır. Hıfzını ve rüşdiye tahsilini doğduğu şehirde yaptı. Numaniye Medresesi müderrisi Ahmed Efendi’den hafızlık belgesini, İstanbul’da Debbağ Yunus Camii imam hatibi Hasan Sabri Efendi’den aşere-takrib icazetnamesini aldı.

Tayyibe’nin ezberinde olduğu bilinmektedir. Tokatlı Osman Efendi’den kıraat ilminden istifade etti.

Ömer Aköz Efendi, imamlıkla memuriyete başladı. Kur’an-ı Kerim muallimliği, tefsir, fıkıh hocalığı yaptı.

Kastamonu Nasrullah Camii imamlığından görevini İstanbul Üsküdar Beylerbeyi Abdullah Ağa camiine nakletti.

Sırasıyla Büyük Selimiye ve Fatih camileri imamlıkları, Fatih Camii başimamı iken aynı zamanda Mushafları Tetkik Heyeti azalığı ve reisliği vazifelerinde bulundu. Ölümüne kadar sürdürdüğü bu iki görevi yanında İstanbul İmamHatip Okulu’nda Kur’an-ı Kerim, Arapça ve Fıkıh derslerini okuttu.

Osmanlılar zamanında bir ramazan ayında Ravza-i Mutahhara’da mukabele okumak için Medine’ye gönderilenler arasında yer aldı. Ömer Aköz Efendi aynı zamanda hattat ve meşhur bir hatipti.

Hafız Rahmi Şenses, Fikri Aksoy, Mustafa Göl, Mehmed Ali Sarı, Harun Soydaş, Fikret Karamercan, Rıza Çöllüoğlu, Yakup İskender, Abdulhalim Öztürk ve İhsan Özen İstanbul’da kendisinden Arapça ve kıraat okuyan yüzlerce talebesinden bazılarıdır.

15 Temmuz 1952’de Kastamonu’dan Aksaray’a giderken Çankırı yakınlarında geçirdiği bir trafik kazasında vefat eti.

Naşı İstanbul’a götürülerek Edirnekapı Halebi Mezarlığına defnedildi.