Hafız Yüzbaşı Hüsnü Efendi...

Türk mûsikisi bestekârı, mevlidhan ve hânende. İstanbul Üsküdar’da doğdu. Asıl adı bazı eserlerde Hüseyin, bazılarında Mehmed olarak kaydedilir. Babası, Harem İskelesi’ndeki Tâhir Efendi Camii imamı Hâfız Mehmed Hakkı Efendi’dir.

Henüz mahalle mektebinde iken sesinin güzelliğiyle dikkati çekti. Daha sonra Sultan Abdülaziz’in isteği üzerine saraya alınarak Enderun’da tahsilini sürdürdü ve hıfzını tamamladı. Yetişmesiyle padişahın da ilgilendiğini kendisi ifade etmiştir.

1875’te Hırka-i Şerif Dairesi müezzinliğine, beş yıl sonra da Enderun Mektebi Kur’ân-ı Kerîm muallimliğine tayin edildi. 1887’de müezzinlik görevi de üzerinde kalmak üzere Hırka-i Şerif Dairesi hademeliğine, 1900 yılında Hırka-i Şerif Dairesi ikinci imamlığına getirildi.

Bu arada babasının vefatı üzerine onun camisinde bir müddet imamlık yaptı. Enderun’da başlalalık ve surre emini ağalığı görevlerinde bulundu. Son zamanlarında boğazındaki bir hastalık sebebiyle sesi kısıldığından II. Abdülhamid ve Sultan Mehmed Reşad tarafından ameliyat ettirildi; fakat sesi eski parlaklığına kavuşamadı.

Ferik Ahmed Muhtar Paşa’nın kurduğu Müze-i Askerî-i Osmânî bünyesinde faaliyete geçen Mehterhâne-yi Hâkanî’de mûsiki dersleri verdi. Yakalandığı dizanteriden kurtulamayan Hâfız Hüsnü 1 Haziran 1919 tarihinde Gureba Hastahanesi’nde vefat etti ve Edirnekapı Mezarlığı’na defnedildi.

Hâfız Hüsnü uzun yıllar piyasada da çalıştı. Şişhane Yokuşu’nda çalışan Hâfız Burhan’ın takımına dahildi. Burada hem fasıl okur, hem de gazelhanlık ederdi.

Beyati Araban İlâhi ‘’Bestenigar Çok sürmedi geçti tarâb-ı şevk-i baharın

Bestenigar Cu idüp gözyaşı ister

Dügâh Zannetme seni şimdi görüp gönlümü verdim

Hicaz Hicrinle yanar ah ederim

Hicaz Söyle güzel sevdiğim neydi

Mahur Sabâ tarfı vefadan peyam yok mu

Nihavend Tasdi ediyor zahm-ı firâkın beni ey mâh

Rast Düşmüş amma aşka izhâr etmiyor

Rast Ümitsiz bir muhâbbetle harâb oldu vücudum

Saba Gördün mü felek ettiğini ben dil-i zâre

Sababuselik Düştü gönlüm sen gibi bir zalime’’

‘’Düştü Gönlüm Sen Gibi Bir Zalime Merhametsiz

Bak Perişan Halime Ağlıyor Arz-u Sema Ahvalime Merhametsiz Bak Perişan Halime’’