Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nde yaptığı konuşmada, İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu'nun, kendisine tanınan cezasızlıktan cesaret alarak soykırım eylemlerini sürdüreceği uyarısında bulundu. Fidan, BM Güvenlik Konseyi’ne seslenerek, "Hep birlikte adil ve kalıcı bir barış için çalışalım" dedi.

7 ay sonra ortaya çıktı: Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı ABD'de bakın kim karşıladı? 7 ay sonra ortaya çıktı: Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı ABD'de bakın kim karşıladı?

Gazze’deki Savaş Bölgeye Yayılmadan Durmalı”

 Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi, Filistin’deki gelişmeleri ele almak üzere bir araya geldi. Toplantıda konuşan Hakan Fidan, Gazze’deki savaşın bölgeye yayılmadan durdurulması gerektiğini vurguladı. Fidan, uluslararası aktörlerin basit adımlarla bölgedeki kötüye gidişi durdurabileceğine işaret ederek, acil ve kalıcı bir ateşkesin sağlanması gerektiğini belirtti. Ayrıca İsrail'in Gazze'den çekilmesi ve insani yardımın kesintisiz şekilde Filistinlilere ulaştırılması gerektiğinin altını çizdi.

“İsrail Soykırım Eylemlerine Devam Edecek”

 Fidan, Netanyahu’nun Güvenlik Konseyi ve uluslararası toplumdan gelen gerçek bir baskı görmediği sürece saldırgan politikalarını sürdüreceğini ifade etti. Konseyin, İsrail'in saldırganlığına karşı zorlayıcı tedbirler alamadığını belirten Fidan, bu başarısızlığın barış ve güvenliği tehlikeye attığını söyledi.

“Netanyahu’nun Çıkarları Barışa Engel Olmamalı”

 Barışın iki devletli çözümle mümkün olacağını belirten Fidan, "Netanyahu ve köktendinci ortaklarının çıkarları, bölgesel istikrarı tehlikeye atmamalı" dedi. Doğu Kudüs’ün başkenti olduğu, bağımsız ve egemen bir Filistin devleti çağrısında bulunarak, BM Güvenlik Konseyi’ni sorumluluğa davet etti.

BM Genel Sekreteri’nden Çözüm Çağrısı

 BM Genel Sekreteri Antonio Guterres de toplantıda yaptığı konuşmada, İsrail’in Filistin topraklarındaki varlığının hukuka aykırı olduğunu vurgulayarak, Filistin’deki ölüm sarmalının sona erdirilmesi gerektiğini belirtti. Guterres, tüm tarafları diplomasiye ve ateşkes için adım atmaya çağırdı.

Uluslararası Tepkiler

 Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, İsrail’in Filistinlilere yönelik saldırılarını eleştirerek, toplu cezalandırmanın kabul edilemez olduğunu söyledi. Çin Dışişleri Bakanı Wang Yi ise bölgedeki krizin çözümü için kapsamlı bir ateşkesin şart olduğunu vurguladı. ABD’nin BM Daimi Temsilcisi Linda Thomas-Greenfield, barışın ancak bölgedeki karar vericilerin sorumluluk almasıyla mümkün olabileceğini belirtti.

Editör: İbrahim Hakkı Yazıcı