DÜNYA

Hamas lideri Yahya Sinvar'ın ölümü resmi olarak doğrulandı!

İsrail'in Gazze'deki operasyonlarında öldürülen Hamas lideri Yahya Sinvar'ın ölümünü Hamas resmi olarak doğruladı.

 İsrail'in geçtiğimiz günlerde Gazze'ye düzenlediği operasyonlarda Hamas lideri Yahya Sinvar'ın öldürüldüğü duyurulmuştu. Bugün, Hamas'tan beklenen açıklama geldi. Hamas'ın üst düzey yetkililerinden Bassem Naim, Sinvar'ın ölümünü doğrulayarak "Durum çok acı verici ama sonunda biz kazanacağız" dedi.

Netanyahu ve Biden'dan Açıklamalar

 İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, operasyonun başarısını teyit ederek Hamas'ın kilit ismi Yahya Sinvar'ın öldürüldüğünü resmen duyurmuştu. ABD Başkanı Joe Biden ise, "DNA testi sonuçları Sinvar'ın öldüğünü doğruluyor. Bu, ABD, İsrail ve tüm dünya için güzel bir gün" ifadelerini kullandı. Biden’ın açıklaması, uluslararası alanda geniş yankı uyandırdı.

Hamas'tan Beklenen Doğrulama Geldi

 Tel Aviv yönetiminden gelen açıklamaların ardından gözler Hamas'a çevrilmişti. Hamas'ın üst düzey yetkilisi Bassem Naim, CNN'e verdiği röportajda Sinvar'ın ölümünü "acı verici" olarak nitelendirdi. Ancak Naim, Hamas'ın "sonunda zafer kazanacağını" ileri sürdü.

Yahya Sinvar Kimdir?

 1962'de Gazze'de doğan Yahya Sinvar, Hamas'ın askeri kanadının kurucularından biri olarak biliniyor. İsrail tarafından birçok kez tutuklanan Sinvar, 2011'deki esir takasıyla serbest bırakılmıştı. Hamas'ın güvenlik teşkilatını kuran Sinvar, örgütün en stratejik isimlerinden biri olarak kabul ediliyordu.

 Son olarak Uluslararası Ceza Mahkemesi, Sinvar hakkında tutuklama kararı talep etmişti. İsrail, 7 Ekim 2023'teki saldırıların baş sorumlusu olarak Sinvar'ı işaret ediyordu.