Hamas, İsrail ordusunun Gazze Şeridi'nin kuzeyindeki saldırılarına ve kuşatmasına yönelik sert bir açıklama yaptı. Açıklamada, İsrail’in "tüm dünyanın gözü önünde Filistinlileri zorla göçe zorlama planını" uyguladığı belirtilerek, İsrail’in gerçekleştirdiği "etnik temizlik suçları ve katliamların" durdurulması için uluslararası topluma eylem çağrısında bulunuldu.

Hamas, İsrail ordusunun "faşist bir suç planını" yürüttüğünü ifade ederek, okulları, hastaneleri ve barınma merkezlerini hedef aldığını ve savunmasız sivillere yönelik saldırılar gerçekleştirdiğini belirtti. Özellikle Cibaliya, Meşru Beyt Lahiya ve Gazze'nin kuzeyindeki diğer bölgelerde, kapsamlı bir yıkım yapıldığını ve bölgedeki Filistinlilerin göçe zorlandığını vurguladı. İsrail ordusunun bölgede yoğun topçu atışları eşliğinde halkı tahliye etmeye yönelik bildiriler dağıttığı da ifade edildi.

Arap Birliği, İsrail'in Gazze'deki eylemlerini görüşmek için olağanüstü toplandı! Arap Birliği, İsrail'in Gazze'deki eylemlerini görüşmek için olağanüstü toplandı!

Hamas’ın açıklamasında, İsrail’in yaptıklarının uluslararası kanunları ve anlaşmaları ihlal ettiği belirtildi. Hamas, uluslararası sistemin sessizliğini ve ABD yönetiminin İsrail'i destekleyen tutumunu eleştirerek, bu suçların ABD’nin desteği olmasaydı gerçekleşemeyeceğini iddia etti. Arap ve İslam ülkelerine seslenerek, bu suçların durdurulması için İsrail ve onu destekleyen batı ülkelerine baskı yapılması çağrısında bulundu.

İsrail ordusunun Gazze'nin kuzeyindeki operasyonlarına 5 Ekim’de yoğun hava saldırıları ile başlaması ve 6 Ekim’de kara operasyonuna geçmesi, Hamas tarafından "generallerin planı" olarak bilinen bir stratejinin parçası olarak değerlendiriliyor. Bu plana göre, Gazze’nin kuzeyindeki Filistinlilerin tahliye edilmesi ve İsrailliler için yerleşim alanları hazırlanması hedefleniyor. İsrail Ordu Sözcüsü Avichay Adraee, sosyal medya üzerinden Gazze’nin kuzeyindeki bazı bölgelerin boşaltılmasını talep etmiş ve bir harita paylaşarak Mevasi bölgesine gitmeleri çağrısında bulunmuştu.

Editör: Nehir Durdağı