İsrail'in Beyrut'un güneyindeki Dahiye bölgesine düzenlediği hava saldırısında Hizbullah lideri Hasan Nasrallah'ın öldürüldüğü açıklandı. 32 yıllık liderin ölümünün ardından, örgütün nasıl bir tepki vereceği ve liderlik koltuğuna kimin oturacağı merak konusu oldu. Hasan Nasrallah'ın kuzeni Haşim Safiyeddin'in yeni lider olabileceği konuşuluyor.
İsrail Ordusu, Hasan Nasrallah'ın bir hava saldırısında öldürüldüğünü duyurdu. Başlangıçta Hizbullah'tan bu iddiayı yalanlayan açıklamalar gelse de, daha sonra örgüt Nasrallah'ın ölümünü doğruladı. Nasrallah'ın ölümünün, Hizbullah'ın İsrail'e nasıl yanıt vereceği konusunda belirsizliği artırdığı gibi, İran'ı da kapsayan geniş çaplı bir bölgesel çatışmanın tetiklenebileceği endişelerine yol açtı.
Hizbullah’ın liderinin öldürülmesine karşı nasıl bir misilleme yapacağı belirsizliğini korurken, uzmanlar örgütün İsrail'in ağır bir karşılık vermesine neden olacak büyük bir çatışmaya girmek istemeyebileceği ihtimalini de dile getiriyor. Bu durumda Hizbullah'ın, Nasrallah'ın öldürülmesine karşı kontrollü ve planlı bir misilleme yapması bekleniyor.
Nasrallah'ın ölümünün ardından Hizbullah'ta liderlik pozisyonu için adı geçen isim ise kuzeni Haşim Safiyeddin. Safiyeddin, Hizbullah'ın siyasi işlerini yürüten "Cihad Konseyi"nin bir üyesi ve örgütün gelecekteki lideri olarak görülüyor. Safiyeddin'in, Nasrallah'ın mirasını devralarak Hizbullah'ın liderlik görevini üstlenmesi durumunda örgütün nasıl bir politika izleyeceği merak konusu.
Nasrallah'ın ölümünün, İran'la Hizbullah arasındaki bağları ve bölgesel dengeleri nasıl etkileyeceği konusunda soru işaretleri var. Uzmanlar, İran’ın bu suikastı kendi çıkarlarına karşı bir tehdit olarak algılayabileceğini ve bölgedeki tansiyonu yükseltebilecek adımlar atabileceğini öngörüyor. Ancak Hizbullah’ın, bu olayın ardından doğrudan büyük bir çatışmaya girmek yerine, bölgesel ittifaklarını güçlendirme yolunu seçebileceği de ifade ediliyor.
Hasan Nasrallah kimdir?
Şii bir din adamı olduğunu simgeleyen siyah bir sarık giydiği görüntülerle tanınan 64 yaşındaki Hasan Nasrallah, 1992 yılında önceki Hizbullah lideri Abbas Musevi'nin İsrail tarafından düzenlenen bir suikast ile öldürülmesinin ardından Musevi'nin yerine geçmiş ve suikasta uğrama endişesiyle halka açık etkinliklerden kaçınmıştı. Örgütün 32 yıl boyunca liderliğini yapan Nasrallah, Lübnan'ın aynı zamanda önemli siyasi partilerinden olan Hizbullah'ın milis kanadını Tel Aviv'i tehdit edebilecek balistik füzelerle güçlendiren bir figür olarak değerlendiriliyor.
İran'ın bölgedeki en güçlü milis grubunun lideri olan Nasrallah, Hizbullah'ın etkisini Lübnan'ın sınırlarının ötesini taşıdı. Suriye'de 2011 yılında başlayan ayaklanmalar ve iç savaşın ardından Şam hükümetini ayakta tutmada Hizbullah militanlarının önemli rol oynadığı düşünülüyor. Nasrallah liderliğindeki Hizbullah, aynı zamanda Hamas militanlarına ve Irak ve Yemen'deki İran milislerine askeri destek sağladı.
Nasrallah'ın 2006'daki Lübnan Savaşı'ndan bu yana halka açık etkinliklerden ve telefon kullanımından kaçındığı biliniyor. Hizbullah'ın iki İsrail askerini sınır ötesi bir baskında kaçırmasıyla başlayan 2006 Lübnan Savaşı, 34 gün süren çatışmaların ardından her iki tarafın da zafer ilan etmesiyle sona ermişti. Uzmanlara göre savaşın ardından Hizbullah, Arap dünyasında sempati kazanıp bölgedeki çatışmalarda giderek daha aktif bir rol üstlendi.