HOLLANDA, dosyalarının Türkiye'nin eline geçmiş olabileceği gerekçesiyle 50 FETÖ'cünün sığınma başvurularını onaylayıp oturum izni verdi.

Böylelikle bu gerekçeyle oturum izni verilenlerin sayısı 60'a yükseldi. Hollanda Televizyonu'na (NOS) göre oturum izni verilen kişiler, 15 Temmuz 2016'daki darbe girişiminden sorumlu tutulan FETÖ yapılanmasının üyeleri.

TEMSİLCİLER MECLİSİ'NE BİLGİ

Hollanda Güvenlik ve Adalet Bakan Yardımcısı Ankie Broekers-Knol, çeşitli Batı ülkeleri adına çalışan avukat Yılmaz S.'nin, "casusluk" suçlamasıyla gözaltına alınması ile ilgili gelişmeler konusunda Temsilciler Meclisi'ne bilgi verdi. Ankie Broekers-Knol, Hollanda Göç ve Vatandaşlık Dairesi (IND) adına iltica başvurularını araştıran Yılmaz S.'de, 10 kişinin dosyasının bulunduğunu açıkladı.

10 KİŞİYE OTURUM İZNİ VERMİŞTİ

Knol, bu dosyaların, Yılmaz S.'nin gözaltına alınmasından önce incelendiğinin belirlendiğini söyledi. Hollanda hükümeti 1,5 ay önce 10 kişiye oturum izni vermişti.

"DOSYALARI TÜRK MAKAMLARININ ELİNE GEÇMİŞ OLABİLİR"

Bakan Krol, iltica talebinde bulunan diğer kişilerin dosyalarını imha edilip edilmediği hakkında şüpheleri olduğunu, bu dosyaların Türk makamlarının eline geçmiş olabileceğini düşündüklerini söyledi. Krol, bu nedenle Yılmaz S.'nin 2018 ve 2019 yıllarında dosyaları üzerinde çalıştığı 50 kişinin sığınma başvurularını onayladıklarını ve bu kişilere oturum izni verdiklerini açıkladı.

"SÜREÇ YAKINDAN TAKİP EDİLİYOR"

Yılmaz S. ile ilgili sürecin yakından takip edildiğini belirten Krol; bu kişinin geçen ay Hollandalı üst düzey yetkililer tarafından hücresinde ziyaret edildiğini, adil ve hızlı bir şekilde yargılanması için çaba harcadıklarını vurguladı.

BM MÜLTECİLER SÖZLEŞMESİ

Türkiye, FETÖ'cülere oturum izni veren Hollanda'yı, 1951 tarihli Birleşmiş Milletler (BM) Mülteciler Sözleşmesi'ni ihlal etmekle suçluyor. Bu sözleşme, "terör suçu şüphelilerine" mülteci statüsü verilmesini engelliyor.