Hz. Meryem (r.anha) validemizin ne kadar yaşadığı hakkında ihtilaflı da olsa bilgiler bulunmakla beraber nerede ve hangi tarihte vefat ettiği ile alakalı olarak kaynaklarda bilgi yer almamaktadır.
İslami kaynakların beyanına göre, mevcut İncil’in aksine Hz. Meryem validemiz 51 veya 63 yaşında Hz. İsa aleyhimesselam hayatta iken vefat etti.
Hz. İsa’nın kendisi cenazesini yıkamıştı. (Meclisi, Muhammed Bakır, Biharu’l-Envar).
Hz. Meryem’in kabri Beytu’l Makdis’tedir.
(İbnu’l-Fakih, Ebu Abdullah Ahmed b.Muhammed b. İshak) Hz. Meryem’in kaç yaşında vefat ettiği hususunda, muhtelif görüşler öne sürülmüştür.
Bazılarına göre 51 yaşında, (İbni Esir) bazılarına göre de; 63 yaşında vefat etmiştir. (Nasihu’t-Tevarih) Vefat edişinin şekli hakkında da sahih bir nakil elimizde mevcut değildir. Mesela denilir ki; bir gün Hz. Meryem sahraya çıkmıştı.
Bir dağın eteğinde yorgun düşmüş ve yatmıştı... Bir daha da kalkmamış ve hayata gözlerini kapamıştı...
Allah tarafından Cennet hurileri gelip onu yıkamış ve beyaz bir parçayı üzerine çekmişlerdi...
İsa aleyhisselam geldiğinde onu yatmış ve üzerine beyaz bir parça çekilmiş halde görüyor. Onu uyandırmaya kıyamayıp bir müddet etrafı gezmiş, hayli vakit geçmiş ve annesinin iftar ve namaz zamanı gelmişti...
Yavaşça onu çağırdı cevap almadı.
Yakınına gidip yüksek sesle çağırdı, yine cevap alamayınca üzerinden beyaz parçayı araladı ve annesinin vefat ettiğini gördü!.. Hüzün ve gözyaşları içinde annesini kaldırıp getirdi ve Beytu’l- Makdis’te toprağa verdi. (Kısasu’l-Enbiya).
Bu anlatılanlarının bir kısmı, Hz. İsa’nın annesinin cenazesini yıkadığını serahaten ifade eden bilgiyle mütenakızdır, ‘’çelişmektedir’’.
Sonuç olarak, Hz. Meryem’in vefatı ve kabriyle ilgili İslam’ın iki temel kaynağı olan Kitap ve Sünnet’te bir açıklamaya rastlanmamaktadır. Bu mevzudaki detaylar umumiyetle Hıristiyan kaynaklara veya bir kısım tarihi eserlere dayanmaktadır.