İstanbul
Parçalı bulutlu
9°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
Ara

İbrahim Efendi

YAYINLAMA: | GÜNCELLEME:

‘’Seyyid Osmanlı şeyhülislamı.’’ 1701’te Şebinkarahisar’da doğdu. Ulemâdan Şarkîkarahisarlı ‘’Şebinkarahisar’’ Kadı Osman b. Mehmed Efendi’nin oğludur. İlk öğreniminden sonra 1715’de İstanbul’a giderek amcasının oğlu Rumeli kazaskeri Zeynelâbidîn Efendi’nin yanına yerleşti ve kızı ile evlendi. Burada aklî ve naklî ilimleri tahsil etti ve 1718’da mülâzım oldu. Bu arada kazasker kâtibi Refî Efendi’den ta’lik yazı meşkederek icâzet aldı.

1725’de Zeynelâbidîn Efendi’nin Mekke kadılığına tayin edilmesi üzerine ona refakat etti, hac farîzasını yerine getirdi ve Cidde nâibi oldu. İstanbul’a dönüşünde müderrisliğe yükseltildi. 1755’te Selânik kadılığına getirildi. 1760-61 Şam kadılığına tayin edildi ve Mekke pâyesini aldı. Murâdî, hastalığına rağmen Şam’daki vazifesine başladığını, babası Şam’ın Hanefî müftüsü olan Ali el-Murâdî ile yakınlık kurduğunu ve Şam Süleymaniye Medresesi’nde verdiği fıkıh derslerine katıldığını belirtir (Silkü’d-dürer).

23 Kasım 1767’de İstanbul pâyesini alıp İstanbul kadısı olan İbrâhim Efendi, görev süresi dolduğunda nakîbüleşraf ve ardından Anadolu kazaskerliği pâyesiyle 1769’te ikinci defa İstanbul kadısı oldu. 1773’te ikinci defa olarak nakîbüleşraf olduktan sonra 18 Haziran 1776 Rumeli kazaskerliğine yükseltildi (Edib Mehmed Efendi.). Bu vazifeden 1777’te azledildi ve reîsülulemâ sıfatıyla anıldı. 15 Temmuz 1779 ikinci defa olarak Rumeli kazaskerliğine getirildi ve 1780’te bu vazifeden ayrıldı. 12 Eylül 1782 şeyhülislâm oldu. Altı ay beş gün bu makamda kaldı ve görevi sürerken 19 Mayıs 1783’de vefat etti. Sultanselim semtinde Beyceğiz’de kayınpederi Zeynelâbidîn Efendi’nin yanına defnedildi (Murâdî Devhatü’l-meşâyih).
 

Yorumlar
Aşağıdaki görselde işlemin sonucu kaçtır
Captcha Image
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *