İran’ın güneydoğusundaki Sistan-Beluçistan eyaletinde devriye görevi yapan sınır muhafızlarına yönelik düzenlenen silahlı saldırıda 10 asker yaşamını yitirdi. Pakistan sınırındaki Teftan bölgesinde kimliği belirsiz bir grup tarafından gerçekleştirilen saldırıyı henüz üstlenen olmadı.

İngiltere'de 13 milyon TL değerinde peynir çaldılar İngiltere'de 13 milyon TL değerinde peynir çaldılar

İran’ın yarı resmi haber ajansı Tesnim’e göre, saldırı esnasında devriye halindeki sınır muhafızları hedef alındı. İran İçişleri Bakanı İskender Mumini, saldırı hakkında kapsamlı bir soruşturma başlatılması ve sonuçların hızla kamuoyuyla paylaşılması talimatını verdi. Henüz saldırının arkasında hangi grubun olduğu netleşmemiş durumda.

Sistan-Beluçistan, İran’ın güneydoğusunda, Pakistan sınırına yakın bir bölge olarak biliniyor. Eyalet, son dönemlerde artan silahlı saldırılarla gündeme geliyor. 30 Eylül’de eyalette düzenlenen saldırılarda 3 polis memuru yaşamını yitirmişti. 1 Ekim’de ise yoldan geçen bir otomobilden bir okula ateş açılmış ve 4 kişi hayatını kaybetmişti. Bu saldırıları, bölgede faaliyet gösteren Ceyşu’l Adl isimli örgüt üstlenmişti.

2012 yılında kurulan Ceyşu’l Adl, İran’da 2003 yılından bu yana sivil ve askeri hedeflere yönelik saldırılar düzenleyen Cundullah adlı örgütün devamı olarak biliniyor. Cundullah’ın lideri Abdulmelik Rigi’nin 2010’da yakalanıp idam edilmesinin ardından örgüt ismini Ceyşu’l Adl olarak değiştirmişti. Bu örgüt, özellikle Sistan-Beluçistan bölgesinde sık sık saldırılar gerçekleştiriyor. İran yönetimi, örgütün "Sünni Beluç halkının haklarını savunduğunu" iddia ettiğini ve yabancı istihbarat servislerinden destek aldığını ileri sürüyor.

Editör: Nehir Durdağı