İran, Mart 2025’e kadar 2 milyon düzensiz göçmeni sınır dışı etmeyi planladığını açıklarken, bu kişilerin Türkiye’ye gönderileceği iddiaları kamuoyunda geniş yankı buldu. İran'ın bu kararıyla ilgili bazı basın organlarında yer alan haberlerin ardından Milli Savunma Bakanlığı (MSB), iddialara net bir dille yanıt verdi. MSB, "Bu göçmenlerin Türkiye’ye geleceği algısını yaratmak yanlış ve yanıltıcıdır" ifadeleriyle dikkat çekti.

Canlı yayında açtı ağzını yumdu gözünü: Müge Anlı ve Demet Akalın birbirine girdi Canlı yayında açtı ağzını yumdu gözünü: Müge Anlı ve Demet Akalın birbirine girdi

İran Emniyet Teşkilatı Genel Komutanı Tuğgeneral Ahmed Rıza Radan, geçen hafta devlet televizyonuna bağlı Genç Gazeteciler Kulübü’ne (YJC) yaptığı açıklamada, Mart 2025’e kadar ülkedeki 2 milyon düzensiz göçmeni sınır dışı etmeyi planladıklarını duyurdu. Radan, "Bu yıl sonuna kadar, ülkede yasa dışı olarak bulunan büyük bir yabancı uyruklu grubu sınır dışı edeceğiz" diyerek, içişleri bakanlığı ve diğer ilgili kurumlarla bu süreç üzerinde çalıştıklarını belirtti.

İran’ın sınır dışı kararının ardından bazı medya kuruluşlarında "Göçmenler Türkiye’ye gönderilecek" iddiası yer aldı. Bu iddialar kamuoyunda infiale yol açtı ve sosyal medyada geniş yankı buldu. Ancak Milli Savunma Bakanlığı, hızla harekete geçerek bu haberlerin gerçeği yansıtmadığını bildirdi.

Milli Savunma Bakanlığı, yaptığı açıklamada, şu ifadeleri kullandı; "Sınır dışı etme, bulunulan ülkeden kolluk marifetiyle vatandaşı olunan ülkeye, transit gidilecek ülkeye veya başka bir ülkeye gönderilme işlemidir. İran'ın 2 milyon göçmeni sınır dışı etme kararından, bu göçmenlerin Türkiye'ye gelecekleri anlamını çıkarmak yanlıştır. 

Sınırlarımız çok yoğun teknolojik sistemlerle korunmaktadır. Alınan yoğun tedbirler sayesinde hudutlarımızdan geçmeye çalışan kaçak göçmen sayısı da son 5 yılın en düşük seviyesindedir. İran'ın göçmenler konusunda tedbirleri artırmasını olumlu olarak değerlendiriyoruz. Bu konuda dezenformasyon yoluyla algı yaratmaya çalışanlara karşı dikkatli olunması önem arz etmektedir" 

Editör: Nehir Durdağı