DÜNYA

İran’dan güç gösterisi: Yeni balistik füze ve kamikaze İHA ilk kez sahnede

İran, askeri geçit töreninde "Cihad" balistik füzesi ve "Şahid 136B" kamikaze İHA’yı ilk kez sergiledi.

İran, başkent Tahran’da düzenlenen askeri geçit töreninde bin kilometre menzilli "Cihad" adlı balistik füze ve "Şahid 136B" kamikaze insansız hava aracını (İHA) ilk kez sergiledi. İran Cumhurbaşkanı Mesud Pezeşkiyan, törende yaptığı konuşmada İslam ülkelerine birlik çağrısı yaparak, İsrail'e yönelik eleştirilerde bulundu.

Tahran'da, İran-Irak Savaşı’nın 44. yıl dönümü dolayısıyla düzenlenen törene Cumhurbaşkanı Mesud Pezeşkiyan ve üst düzey askeri yetkililer katıldı. İmam Humeyni Türbesi önünde gerçekleştirilen törende, toplam 23 adet balistik füze, çeşitli silahlı ve silahsız İHA'lar, hava savunma sistemleri ve zırhlı askeri araçlar yer aldı. İlk kez görücüye çıkanlar arasında, İran Devrim Muhafızları Ordusu’na ait bin kilometre menzilli sıvı yakıtlı “Cihad” balistik füzesi ile “Şahid 136B” kamikaze İHA dikkat çekti.

"Hiç Kimse Bu Topraklara Saldırmayı Göze Alamaz"

 Törende konuşan Cumhurbaşkanı Pezeşkiyan, İran’ın savunma gücüne vurgu yaparak, "Hiç kimse bu topraklara saldırmayı göze alamaz. Silahlı kuvvetlerimizin askeri başarıları, İran'ın caydırıcı gücünü ortaya koyuyor. Kutsal savunma döneminde olduğu gibi, bugün de ülkemizin savunma ihtiyaçlarını yabancı ülkelere muhtaç olmadan karşılayacak seviyedeyiz" dedi.

"Birlik Olursak İsrail Rejimi Daha Fazla Devam Edemez"

 Pezeşkiyan, İsrail’in Filistin ve Lübnan’a yönelik saldırılarını eleştirerek, "İslam ülkeleri olarak birlik içinde olursak, İsrail rejiminin cinayetlerine son verebiliriz. El ele vererek, bölgede barış ve güvenliği sağlayabiliriz" şeklinde konuştu.

"İran Tüm Kapasitesini Kullanıyor"

 Törenden sonra açıklama yapan İran’ın dini lideri Ayetullah Ali Hamaney’in askeri danışmanı Yahya Rahim Safevi ise İran’ın savunma ve saldırı gücünü vurguladı. Safevi, "İran, Batı Asya’da barış ve güvenliğin bayraktarı olmuştur. Siyonist İsrail rejimi, yıllardır süren katliamları ile sivilleri hedef alıyor, bunu kınıyoruz. Dünya, bu vahşi saldırılar karşısında sessiz kalmayacak" ifadelerini kullandı.