DÜNYA

İrlanda Başbakanı Harris’ten İsrail'e tepki: “Unıfıl askerlerinin güvenliği sağlanmalı”

İrlanda Başbakanı Harris’ten İsrail'e tepki: “Unıfıl askerlerinin güvenliği sağlanmalı”

İrlanda Başbakanı Simon Harris, İsrail’in Birleşmiş Milletler Lübnan Geçici Barış Gücü’ne (UNIFIL) ait bir gözlem kulesini hedef almasına sert tepki gösterdi. Harris, UNIFIL askerlerine yönelik saldırının kabul edilemez olduğunu belirterek, “Barış Gücü askerlerinin giydiği mavi başlıklar kutsal olmalıdır” dedi. Harris, saldırıda İrlandalı askerlerin zarar görmediğini ancak UNIFIL personeliyle dayanışma içinde olduklarını ifade etti.

Başbakan Harris, barış gücünde görev yapan askerlerin, uluslararası toplum adına en zorlu koşullarda çalıştıklarını hatırlattı. Barış Gücü'nü hedef almanın kınanması gereken bir eylem olduğunu belirterek, “Onlar muharip birlikler değil ve görevleri kutsaldır. Görevlerine her zaman saygı gösterilmelidir,” şeklinde konuştu. İrlanda’nın bölgedeki UNIFIL askerleriyle ilgili sürekli bilgi aldığını ve askerlerinin güvende olduğunu belirten Harris, tüm taraflara acil ateşkes çağrısında bulundu.

İrlanda Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Micheal Martin de X üzerinden yaptığı açıklamada, İsrail’in UNIFIL pozisyonlarını hedef almasını kınadı. Martin, “İsrail ordusunun UNIFIL’e saldırması kabul edilemez. Barış Gücü'nü tehlikeye atmak uluslararası insancıl hukukun ihlali anlamına gelir. İsrail’in bu askerleri koruma yükümlülüğü vardır,” ifadelerini kullandı. Martin, saldırıların sorumlularının hesap vermesi gerektiğini de ekledi.

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin 1701 sayılı kararı, İsrail'in Lübnan sınırındaki Mavi Hat’ın gerisine çekilmesini ve Litani Nehri ile Mavi Hat arasındaki bölgenin silahsızlandırılmasını öngörüyor. Ancak, bu bölgelerde uzun yıllardır Hizbullah’ın askeri varlığının güçlü olduğu biliniyor.