EKONOMİ

İş Bankası müdürü Hakan Aran 'faiz indirimi' için tarih verdi

Türkiye İş Bankası Genel Müdürü Hakan Aran ilk 'faiz indirimi' için tarih verdi.

Türkiye İş Bankası Genel Müdürü Hakan Aran, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) faiz politikaları ve ekonominin geleceği hakkında önemli açıklamalarda bulundu. Reuters'a verdiği röportajda, Aran, TCMB'nin faiz indirimi için beklenen tarihi ve 2024 yılına ilişkin tahminlerini paylaştı.

Faiz İndirimi İçin Kasım Ayı Bekleniyor

Aran, TCMB'nin ilk faiz indirimini Kasım 2024'te gerçekleştirmesini beklediklerini ifade etti. 250 baz puanlık bir indirimin öngörüldüğünü belirten Aran, "Politika faizinin 2024 sonunda yüzde 45, 2025 sonunda ise yüzde 25'e kadar düşebileceğini düşünüyorum" dedi. Bu tahmin, enflasyonun da politika faizinin altına inmesiyle beraber gerçekleşebileceği görüşünü destekliyor.

Dolar/TL Kuru ve Enflasyon Beklentileri

Genel Müdür Aran, dolar/TL kurunun yıl sonunda 38 civarında olmasını beklediklerini belirtti. Ayrıca, enflasyonun 2024 sonunda yüzde 42'ye, 2025'te ise yüzde 20 seviyelerine gerileyeceği öngörüsünde bulundu. Bu tahminler, TCMB'nin faiz indirimine gitmesi için gerekli ekonomik şartların oluşabileceğini gösteriyor.

Bankacılık Sektöründeki Zorluklar

Hakan Aran, 2025 yılı boyunca ekonomik zorlukların devam edeceğini, ancak bu zorlukların zamanla azalacağını düşündüğünü belirtti. Aran, fiyat istikrarının sağlanması ve enflasyonun düşmesi adına bedel ödenmeye devam edileceğini vurguladı. Özellikle bankaların bu süreçte aktif kalitelerinde bozulmalar yaşanabileceğini ve net faiz marjındaki baskının devam edeceğini ifade etti.

Temmuz ayında sektörde aktif kalitesinde belirgin bir bozulma yaşandığını belirten Aran, bu durumun şu anda daha çok bireysel kredilerde görüldüğünü, ancak ticari tarafta da bozulmanın başladığını kaydetti.

Kredi Kartları ve Donuk Alacaklar

Genel Müdür, sektördeki donuk alacakların artışına da dikkat çekti. 30 Haziran itibariyle 216,5 milyar lira olan donuk alacakların büyük kısmının ticari kredilerden geldiğini, bireysel kredilerdeki donuk alacakların ise özellikle kredi kartları kaynaklı olarak arttığını belirtti. Kredi kartlarındaki donuk alacaklar yıl başında 15 milyar lira iken, bu rakamın 31,2 milyar liraya çıktığını açıkladı.

Enflasyon Muhasebesi ve Bankaların Kârlılığı

Aran, enflasyon muhasebesi uygulanabilseydi, birçok bankanın zarar açıklayabileceğini belirtti. Mevcut durumda ise enflasyon muhasebesinin olmaması nedeniyle bankaların kârlı göründüğünü, ancak özkaynak kârlılığının düştüğünü ifade etti.

2025 İçin Öngörüler ve Dolarizasyon Riski

2025 yılı boyunca TCMB'nin faiz indirim sürecine devam edebileceğini belirten Aran, bu süreçte olağanüstü bir riskin ortaya çıkmaması ve dolarizasyona dönüş yaşanmaması halinde, faizlerin daha da düşebileceğini öngörüyor. Ancak, arada bir dolarizasyon riski görülmesi halinde, bu sürecin kesintiye uğrayabileceği uyarısında bulundu.

Kur Korumalı Mevduat (KKM) ve Mevduat Stratejileri

Aran, Kur Korumalı Mevduat'taki (KKM) düşüşe dikkat çekerek, KKM bakiyesinin yıl sonunda 20 milyar dolar seviyelerine inmesini beklediklerini söyledi. Bu durumda, TL ağırlıklı bir mevduat yapısının ön plana çıkacağını belirtti. Ayrıca, Bankalar Birliği olarak BDDK’ya risk ağırlıklı varlık düzenlemeleri konusunda taleplerini ilettiklerini ifade etti.

Aran’ın bu açıklamaları, önümüzdeki dönemde bankacılık sektörünü ve Türkiye ekonomisini nasıl bir yolun beklediğine dair önemli ipuçları sunuyor. Faiz indirimleri, enflasyon ve dolar kuru gibi kritik ekonomik göstergeler üzerinde büyük etki yaratacak gelişmelerin takip edilmesi gerekecek.