DÜNYA

İsrail Ordusu, Batı Şeria’da Filistinlilere Ait 5 Evi Yıktı

İsrail ordusu, Batı Şeria’da Filistinlilere ait 5 evi "ruhsatsız" olduğu gerekçesiyle yıktı

İsrail ordusu, işgal altındaki Batı Şeria'nın Selfit ve El Halil kentlerinde, "ruhsatsız" olduğu gerekçesiyle Filistinlilere ait 5 evi yıktı. Zevayide Belediye Başkanı Kasım Ebu Neba, ordunun Selfit'in Zevayide beldesine düzenlediği baskın hakkında bilgi verdi. Ebu Neba, "İsrail ordusu, ruhsatsız olduğunu öne sürerek Filistinlilere ait 4 evi yıktı. Bu evlerin her biri 350 metrekare büyüklüğünde ve özel Filistin arazisi üzerine inşa edilmişti," dedi.

Ebu Neba, İsrail'in Eylül ayında da aynı gerekçeyle beldede iki evi yıktığını hatırlattı ve 7 Ekim 2023'ten bu yana toplam 20 ev için yıkım kararı çıkarıldığını ifade etti. Filistin topraklarında yıkımların sıklaştığını belirten Ebu Neba, Batı Şeria'nın "C bölgesi" olarak sınıflandırılan bölgelerinde, İsrail tarafından ruhsatsız yapılar gerekçesiyle yıkım kararları uygulandığını dile getirdi.

Batı Şeria'nın El Halil kentinde de İsrail ordusuna ait buldozerler, Cemal Iyad isimli Filistinlinin evini yıktı. Iyad, "İsrail ordusu baskın yaparak, ruhsatsız olduğu bahanesiyle iki katlı evimi yıktı. Evin bulunduğu arazi özel mülkümüzdü," ifadelerini kullandı. Yerel kaynaklara göre, Ürdün Vadisi'nin kuzeyinde ve Cenin'de de tarım yapılarının yıkıldığı, koyun ağılları ve sulama havuzlarının da zarar gördüğü öğrenildi.

Filistin Kurtuluş Örgütü’ne (FKÖ) bağlı Ayrım Duvarı ve Yahudi Yerleşim Birimleriyle Mücadele Konseyi’nin verilerine göre, İsrail’in Gazze’ye saldırı başlattığı 7 Ekim’den bu yana Batı Şeria’da 698 yıkım gerçekleştirildi. Bu yıkımlarda 373 ev ve 241 tarım yapısı olmak üzere toplamda 868 yapı yerle bir edildi. İsrail’in saldırıları sonucunda Batı Şeria ve Doğu Kudüs’te 7 Ekim’den bu yana 160’ı çocuk olmak üzere toplam 748 Filistinli hayatını kaybetti.

Batı Şeria, 1995’te imzalanan İkinci Oslo Anlaşması’na göre A, B ve C bölgelerine ayrılmış durumda. Filistin Yönetimi’nin idari ve güvenlik kontrolünü elinde bulundurduğu A bölgesi, Batı Şeria'nın yüzde 18’ini kapsıyor. C bölgesi ise İsrail’in tam kontrolünde olup bölgenin yüzde 61’ini oluşturuyor. Bu bölgelerde yıkımlar ve saldırılar hızla devam ederken, bölgede yaşayan Filistinliler için durum giderek daha da zorlaşıyor.