İsrail ordusu, son dört günde Gazze Şeridi'nde yerinden edilen Filistinlilerin sığındığı dört farklı okula saldırarak büyük bir trajediye yol açtı. Bu saldırılarda, kadın ve çocukların da aralarında bulunduğu en az 50 Filistinli yaşamını yitirdi, çok sayıda kişi de yaralandı. İsrail’in 7 Ekim'den bu yana sürdürdüğü saldırılar, yaklaşık 2,3 milyon kişinin yaşadığı Gazze’de 1,9 milyondan fazla Filistinlinin yerinden olmasına neden oldu. İsrail’in göç zorlaması nedeniyle birçok Filistinli defalarca yer değiştirmek zorunda kaldı, bazıları ise çevredeki okullara sığınarak hayatta kalmaya çalışıyor.

4 Günde 4 Okul Saldırısı

İsrail ordusu, 6 Temmuz'da Gazze'nin orta kesimindeki Nuseyrat'ta Birleşmiş Milletler Filistinli Mültecilere Yardım ve Bayındırlık Ajansı'na (UNRWA) ait bir okula saldırdı. Bu saldırıda çoğu kadın ve çocuk olan en az 16 kişi hayatını kaybetti, 50 kişi ise yaralandı.

Ertesi gün, 7 Temmuz'da, Gazze'nin kuzeyinde yerinden edilmiş Filistinlilerin sığındığı "Kutsal Aile" Okulu bombalandı. Bu saldırıda 4 Filistinli hayatını kaybetti, birçok kişi yaralandı.

8 Temmuz'da yine Nuseyrat'ta UNRWA'ya ait bir okul hedef alındı. Bu saldırıda ölen olmazken, birçok kişi yaralandı.

Son olarak, 9 Temmuz'da Han Yunus'un doğusundaki Abesan beldesinde yerinden edilmiş Filistinlilerin sığındığı okulun kapısı bombalandı. Saldırıda en az 30 Filistinli öldü, birçok kişi yaralandı.

ABD'deki okul saldırısında 14 yaşındaki saldırganın babası tutuklandı ABD'deki okul saldırısında 14 yaşındaki saldırganın babası tutuklandı

Saldırıların Zamanlaması

İsrail ordusunun son dört günde düzenlediği bu saldırılar, Tel Aviv yönetimi ile Hamas arasında esir takası müzakerelerinin gündemde olduğu bir döneme denk geldi. Bu durum, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun açıklamalarıyla birlikte, esir takası mutabakatı müzakerelerinin zorlaştığı yorumlarına neden oluyor.

Editör: Nehir Durdağı