DÜNYA

İsrail'in İran operasyonunun adı belli oldu: ''Tövbe günleri''

İsrail, İran’a karşı 3.5 saat süren "Tövbe Günleri" operasyonunu düzenledi. Hedefler vurulurken, İran misilleme mesajı verdi.

 İsrail, İran’ın 1 Ekim'de gerçekleştirdiği füze saldırısına misilleme olarak dün gece İran’daki askeri hedeflere kapsamlı bir hava saldırısı düzenledi. "Tövbe Günleri" adı verilen bu operasyon, üç dalga halinde 3.5 saat sürdü ve İran'daki füze ile insansız hava aracı (İHA) üretim tesisleri hedef alındı. İsrail ordusu, saldırılarda 100 savaş uçağının kullanıldığını ve toplamda 20 hedefin vurulduğunu açıkladı.

"Misilleme Saldırısı Başarıyla Tamamlandı"

 İsrail Savunma Kuvvetleri (IDF) sözcüsü Daniel Hagari, saldırının ardından yaptığı açıklamada, operasyonun hedeflerine ulaştığını belirtti. Hagari, İsrail ordusunun olası bir karşı saldırıya hazır olduğunu vurgulayarak, "İran’daki rejim gerilimi tırmandırmaya devam ederse, sert bir karşılık vereceğiz. İsrail'i tehdit eden her kimse bedelini ödeyecektir," dedi.

İran’dan Misilleme Mesajı

 İran, saldırılarda Tahran, Huzistan ve İlam'daki askeri tesislerinin vurulduğunu ancak bazı saldırıları engellediğini açıkladı. İran ordusu, saldırılar sonucunda iki askerinin hayatını kaybettiğini duyururken, yarı resmi haber ajansı Tesnim'e konuşan bir kaynak ise, İsrail'in saldırısına karşılık vermeye hazırlanıldığını ifade etti.

Eş Zamanlı Suriye Saldırısı

 İsrail, İran’a yönelik saldırılarla eş zamanlı olarak Suriye’de de operasyon düzenledi. Şam ve Humus yakınlarında patlama sesleri duyulurken, bu bölgelerde İran destekli Hizbullah güçlerinin varlığına dikkat çekildi. İsrail’in bu hamlesi, bölgedeki gerilimi artırırken Suriye’deki İran etkisini de hedef aldığı şeklinde yorumlandı.