DÜNYA

İsrail’in Lübnan’a saldırısı sürüyor! İsrail'den 'Denizden uzak durun' tehdidi

İsrail ordusunun Lübnan’a yönelik karadan, havadan ve denizden sürdürdüğü operasyonlar, bölgede ciddi bir insani krize yol açarken, savaşın bölgedeki etkisinin daha da artması bekleniyor.

İsrail, Gazze'deki çatışmaları Lübnan'a yayarak bölgedeki gerilimi tırmandırmaya devam ediyor. İsrail Ordu Sözcüsü Avichay Adraee, Lübnan kıyılarına yönelik deniz saldırılarını başlatacaklarını belirterek, Lübnan halkını denize yaklaşmamaları konusunda tehdit etti. Özellikle Sayda kentinin kuzeyindeki Avali Nehri hattından itibaren bölgedeki balıkçı tekneleri ve sivil deniz araçları uyarıldı.

Günlerdir Süren Hava ve Karadan Saldırılar

İsrail ordusu, 8 Ekim'den bu yana Hizbullah ile kontrollü çatışmalar içinde olup, Lübnan’ın güney kentleri, Bekaa ve Baalbek bölgelerini yoğun hava saldırılarına maruz bıraktı. Hizbullah, bu saldırılara roket ve füze atışları ile karşılık veriyor. Lübnan Sağlık Bakanlığı'nın verilerine göre, çatışmalar sonucunda 104'ü çocuk ve 194'ü kadın olmak üzere toplam 2 bin 83 kişi hayatını kaybetti. İsrail’in bu saldırılarında, özellikle çocukların ve kadınların can kaybının yüksek olması dikkat çekiyor.

Yüz Binlerce Kişi Yerinden Oldu

Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiseri (BMMYK) Filippo Grandi, İsrail’in hava saldırıları nedeniyle Lübnan’dan Suriye’ye geçenlerin sayısının 250 bine ulaştığını belirtti. Sınırda insani yardım çalışmalarının aralıksız sürdüğünü ifade eden Grandi, BM ve yerel yetkililerin, yerinden edilenlere yönelik acil yardım sağladığını kaydetti.

Hasan Nasrallah’ın Öldürülmesi ve Hizbullah’ın Yanıtı

İsrail’in 27 Eylül’de Beyrut’un Dahiye Mahallesi’ne düzenlediği hava saldırısında, Hizbullah lideri Hasan Nasrallah hayatını kaybetmişti. Nasrallah’ın muhtemel halefi olarak gösterilen Haşim Safiyuddin’in de akıbeti merak konusu. İsrail Hükümet Sözcüsü David Mencer, Safiyuddin'in ölümü hakkında teyit edilmiş bir bilgi olmadığını açıkladı.

İsrail, son günlerdeki saldırılarında Hizbullah’ı hedef alırken, Hizbullah da İsrail’in ordu üslerine yönelik roket saldırıları düzenlemekte. Ancak İsrail tarafında büyük bir hasar bildirilmedi. Lübnan'da, özellikle güney bölgelerden Beyrut ve kuzeye doğru göç dalgası sürüyor; aynı zamanda, İsrail’in artan saldırıları nedeniyle yüz binlerce kişinin ülke içinde ve Suriye'ye göç ettiği ifade ediliyor.