TURİZM sektörü, karakteri itibariyle yabancı iş gücüne ihtiyaç duyan bir sektördür. Hacmi ve hizmet çeşitliliği göz önünde bulundurulduğunda, bu ihtiyacın gerekliliği daha anlaşılır hale gelir. Örneğin Rus müşteri ağırlayan bir otelin Rus resepsiyonist çalıştırması veya SPA’da Balili masözler, Uzakdoğu restoranlarında Çinli aşçılar çalıştırması normalden öte gerekliliktir. Bu açıdan bakıldığında sektörün ihtiyacı, Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından, ilgili diğer bakanlıklara iyi anlatılmalı ve bu alanda yaşanan zorlukların aşılması için adımlar atılmalı.

Normal olmayan şeyler

Akdeniz ve Ege’deki resort otellerimizde housekeeping ve steward (bulaşıkçı) gibi geri hizmet olarak nitelendirebileceğimiz departmanlarında çalışacak personel bulmak neredeyse imkansız hale geldi. İşsizlik bu kadar artmışken, “ne eğitimde ne de işte olan” gençlerimizin oranı yüzde 22.9 dan 24.3’e çıkmışken, bu anlaşılır bir durum değildir. Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın bu konuda, geniş katılımlı bir çalışma yaparak, önce nedenleri tüm çıplaklığıyla ortaya çıkarması, ardından da hükümete çözüm önerisinde bulunması gerekmektedir. 

Yabancı işçi artıyor

Hal böyle olunca, eğitimli, disiplinli ve güvenilir personel bulmakta güçlük çeken oteller, yüzünü yurt dışına çevirdi. Geçtiğimiz yıl turizmde çalışmak üzere gelen yabancı işçi sayısı 39 bine ulaştı. Bir takım yasal engeller olmasaydı bu rakam 50 binleri bulabilirdi. Daha yoğun geçmesini beklediğimiz 2019 sezonunda bu ihtiyacın hızla artarak 70 binler seviyesine çıkacağı aşikar. Bir de yasal prosedürü tamamlayamadığı için turist olarak gelip kaçak olarak çalışan on binler var. Antalya’nın anlı şanlı otellerinde bile Kırgız, Afgan ve Türkmen işçilerin kaçak olarak çalıştırıldığı, sıklıkla kulağımıza gelen bir iddia. Otellerinde yasal ve etik sınırlar içinde çalışmasıyla ünlü Kültür ve Turizm Bakanımız Mehmet Nuri Ersoy’un konuya ciddiyetle eğileceğini ve kaçak (ucuz) işçi çalıştırarak yaratılan haksız rekabete son vereceğini umut ediyorum. Turizmin sadece vitrinini düzenlerken, mutfağını göz ardı etmenin etkileri beklenenden büyük olabilir…