EKONOMİ

İstanbul'da taksi sorunu çözülecek mi! Hükümet düğmeye bastı...

Hükümet, İstanbul'daki taksi sayısını yüzde 73 oranında artırmayı planlıyor. Yeni düzenleme ile birlikte taksi sayısı 31 bin 815’e çıkarılacak ve taksilerde denetimler artırılacak.

İstanbul'da uzun süredir tartışılan taksi sorununun çözümü için hükümet harekete geçti. Bloomberg'in haberine göre, hükümet, İstanbul'da taksi sayısını yüzde 73 oranında artırmayı planlıyor. Bu düzenleme ile birlikte İstanbul’daki taksi sayısının 31 bin 815’e çıkarılması hedefleniyor.

İstanbul'da Taksi Sayısındaki Artış Planı

Şu anda yaklaşık 16 milyon nüfusa sahip İstanbul'da mevcut taksi sayısı 18 bin 395. Bu sayı ile her 861 kişiye bir taksi düşüyor. Yeni düzenleme, her 500 kişiye bir taksi düşecek şekilde planlanıyor. Düzenlemenin zamanlaması ise ilerleyen aşamalarda belirlenecek.

İmamoğlu’nun Taksi Projeleri ve Hükümetin Adımı

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu'nun daha önceki taksi artırma projeleri, belediye meclisinde çoğunluğu elinde bulunduran AK Parti ve MHP tarafından reddedilmişti. Ancak İmamoğlu’nun ikinci kez belediye başkanı seçilmesi ve meclis çoğunluğunu ele geçirmesinin ardından hükümet de bu sorunu çözmek için harekete geçti.

Yeni Düzenlemenin Detayları

Yasa teklifi ile taksilerde denetimlerin artırılması, taksi lisanslarının 5 yıl süreyle verilmesi ve belirli şartlarla yenilenmesi düşünülüyor. Ayrıca, operatör lisansı almış cep telefonu uygulamalarına üyelik zorunluluğu getirilmesi planlanıyor.

Geçmişteki Durum ve Artan Turist Sayısı

1990 yılında İstanbul’da bin kişiye 2,38 taksi düşerken, bugün bu oran çok daha düşük seviyelerde. 1990'dan bu yana İstanbul’un nüfusu yüzde 117 artarken, taksi sayısı sadece yüzde 5,7 oranında arttı. Artan turist sayısı ile birlikte taksi talebi de önemli ölçüde artmış durumda, ancak mevcut taksi sayısı bu talebi karşılamakta yetersiz kalıyor.