Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), mart ayı reel getiri oranları verilerini kamuoyuyla paylaştı. Yatırımcının en çok kazanç sağladığı araçlar Euro ve külçe altın olurken, en fazla kaybettiren araç ise BIST 100 endeksi oldu. Açıklanan veriler, kısa ve uzun vadeli yatırımlar açısından önemli sinyaller veriyor.
Aylık Bazda En Yüksek Reel Getiri Euro'da Gerçekleşti
Mart ayında yatırım araçları reel getiri oranları açısından değerlendirildiğinde, en yüksek kazancı sağlayan araç Euro oldu. Yurt içi üretici fiyat endeksi (Yİ-ÜFE) ile indirgendiğinde Euro, %4, 42 oranında reel getiri sağladı. Aynı dönemde tüketici fiyat endeksi (TÜFE) baz alındığında ise bu oran %3, 83 oldu.
Külçe altın mart ayında da yatırımcısına kazandırmaya devam etti. Yİ-ÜFE ile indirgendiğinde %2, 90, TÜFE ile indirgendiğinde %2, 31 oranında getiri sağlayan altın, en güvenli limanlardan biri olmaya devam etti.
Mart Ayında Diğer Yatırım Araçlarının Performansı
Mart ayında yatırım araçları içerisinde BIST 100 endeksi Yİ-ÜFE'ye göre %1, 66, TÜFE'ye göre ise %1, 08 oranında reel kazanç sağladı. Mevduat faizi (brüt), Yİ-ÜFE ile %1, 27, TÜFE ile %0, 69 oranında yatırımcısına kazandırdı.
Amerikan Doları'nın ise getirisi oldukça sınırlı kaldı. Yİ-ÜFE ile %0, 64, TÜFE ile %0, 07 oranlarında pozitif getiri sağlasa da, önemli bir yükseliş sergileyemedi. Öte yandan, Devlet İç Borçlanma Senetleri (DİBS), Yİ-ÜFE ile %1, 90, TÜFE ile %2, 46 oranlarında reel kayba neden oldu.
Üç Aylık Değerlendirmede Altın Yine Zirvede
Ocak–Mart dönemini kapsayan üç aylık değerlendirmede külçe altın, yatırımcısına en yüksek getiriyi sağlayan araç oldu. Yİ-ÜFE ile indirgendiğinde %10, 90, TÜFE ile %8, 05 oranlarında reel getiri elde edildi. Bu da kısa vadede altının cazibesini artırdı.
Aynı dönemde BIST 100 endeksi ciddi kayıplar yaşadı. Yİ-ÜFE bazında %4, 95, TÜFE bazında ise %7, 40 oranında reel kayıp yaşatarak, en çok kaybettiren yatırım aracı oldu.
Altı Aylık Kazançta da Lider Altın
Altı aylık değerlendirmeye göre reel getiri oranları incelendiğinde, külçe altın bir kez daha öne çıktı. Yİ-ÜFE ile %13, 83, TÜFE ile %6, 83 oranlarında kazanç sağlayarak uzun vadede yatırımcıların güvenini pekiştirdi.
Buna karşılık BIST 100 endeksindeki düşüş devam etti. Yİ-ÜFE ile %5, 99, TÜFE ile %11, 77 oranlarında kayba neden olan endeks, yatırımcısına zarar ettirdi.
Yıllık Performansta Külçe Altın Öne Çıktı
Son bir yıl içinde en fazla kazandıran yatırım aracı yine külçe altın oldu. Yİ-ÜFE ile %22, 20, TÜFE ile %9, 28 oranlarında reel getiri sağladı. Bu veriler, altının her dönemde güvenli liman olma özelliğini koruduğunu bir kez daha gösterdi.
Yıllık bazda Yİ-ÜFE ile indirgendiğinde mevduat faizi (brüt) %12, 70, DİBS ise %6, 18 oranlarında kazanç sağladı. Ancak aynı dönemde Amerikan Doları %6, 23, Euro %6, 79, BIST 100 endeksi ise %8, 70 oranlarında reel kayıplar yaşattı.
TÜFE bazında bakıldığında da benzer bir tablo ortaya çıktı. Mevduat faizi (brüt) yalnızca %0, 78 oranında reel getiri sağlarken; DİBS %5, 05, Amerikan Doları %16, 14, Euro %16, 65 ve BIST 100 endeksi %18, 35 oranlarında yatırımcısına kaybettirdi.