Hızlı bir ısıtma ve pişirme cihazı olan mikrodalga fırın, mutfaktaki en büyük yardımcılardan biridir. Ancak, gıda zehirlenmesi riski nedeniyle bazı gıdalarda kullanılmaması gerektiğini çok az kişi bilir.
Yeniden ısıtma bazen hastalıklara ve zehirlenmelere yol açabilen mikroorganizmaların gelişmesine yol açabilir. Ciddi olabilen gıda zehirlenmesine neden olabilen mikrodalgalara koyulacak yiyeceklere dikkat edilmelidir.
Bazı gıdaları mikrodalga fırına koymaktan kaçızlı bir ısıtma ve pişirme cihazı olan mikrodalga fırın, mutfaktaki en büyük yardımcılardan biridir. Ancak, gıda zehirlenmesi riski nedeniyle bazı gıdalarda kullanılmaması gerektiğini çok az kişi bilir.
Yeniden ısıtma bazen hastalıklara ve zehirlenmelere yol açabilen mikroorganizmaların gelişmesine yol açabilir. Ciddi olabilen gıda zehirlenmesine neden olabilen mikrodalgalara koyulacak yiyeceklere dikkat edilmelidir.
Bazı gıdaları mikrodalga fırına koymaktan kaçınmak daha iyidir.
İşte hastalıklara ve zehirlenmelere yol açan mikroorganizmalardan uzak durmak için mikrodalgaya asla koymamanız gereken 10 yiyecek.
Mantarlar
Mantarlar tekrar ısıtıldıklarında mide şişkinliği başta olmak üzere çeşitli sindirim sistemi sorunlarına neden olurlar.
Tavuk
Tavuklar mikrodalgaya konulmamalıdır. Mantar gibi, protein açısından zengindir. Bu, yeniden ısıtma etkisi altında tadını tamamen değiştirir. Tavuk eti, ciddi gıda zehirlenmesine yol açabilecek zararlı bakterileri serbest bırakır. Isıtıldığında sadece tadı değişmekle kalmaz, mikrodalga fırın hiçbir bakteriyi yok etmez. Bu nedenle, mutfakta bir gün öncesinden kalan tavuk varsa, soğuk yemek daha iyidir.
Pirinç
Pirinç de bu cihazda ısıtılmaması gereken yiyeceklerden biridir. Pirinç sadece lezzet açısından değil, aynı zamanda sağlık açısından da pişirildikten hemen sonra tüketilmelidir. Pişmiş pirinç, daha sonra mikrodalgada tekrar ısıtmak amacıyla uzun süre bir kenara bırakılırsa çeşitli zehirlenmelere yol açabilir. Nişasta içerdiğinden, uzun süre saklandıktan sonra mikrodalgada ısıtılırsa toksik bakteri geliştirmesi muhtemeldir.
Patates
Patates, mikrodalgaya girdiğinde en tehlikeli olanıdır. Oluşan glikoalkaloid adı verilen moleküller zehirlenmelere yol açabilir. Bunlar sindirim sistemi bozukluklarına ve bağırsak kanamalarına neden olabilir. Bu zararlı moleküller ısının etkisiyle çoğalır. Pirinç gibi patatesler de nişastalı yiyeceklerdir ve nişasta açısından zengindir. Patatesler çok fazla açıkta bırakılırsa, mikroplar için üreme alanı haline gelirler.
Kereviz
Bu sebze, ultraviyole ışınları altında kanserojen hale gelen nitrat molekülleri içerir. Bu durum ıspanak yaprakları için de geçerlidir.
Rokfor Gibi Küflü Peynirler
Küf açısından zengin rokfor gibi peynirler, sütün yanı sıra mantar ve küfle doludur. Ne yazık ki, bu iki ana küflü peynir bileşeni, mikrodalga ısısına farklı tepki verir. Mikrodalgalar bu tür peynirleri yenmez hale getirir. Bu nedenle mikrodalga fırında bu tür peynirlerin ısıtılmasından kaçınılmalıdır.
Kuru Biber
Kuru biberlerin mikrodalgada pişirilmesi veya ısıtılması önerilmez. Baharatlı tadın kaynağı olan kapsaisin içerirler. Isı altında bu kimyasal madde havaya uçar ve besin kaybı yaşanır. Ayrıca mikrodalga kapağını açtığınızda gözlerinizi ve boğazınızı yakma riskiniz vardır.