Türkiye önce 99 depremi daha sonra yakın sürede yaşanan Kahramanmaraş depremlerinin ardından deprem gerçeğini daha ciddi biçimde gündeme aldı. Ancak yöneticiler bu konuda somut adımlar atmıyor. Milyonların canı ise ne yazık ki bu nedenle tehlikede.

Uzmanlar ise sık sık deprem tehdidine karşı her gün uyarılarda bulunuyor. Türk uzmanların yanı sıra yabancı uzmanlar dahi Türkiye'yi bekleyen tehlikeye dikkat çekiyor. 

Türkiye'nin aktif fay hattı haritasıyla ilgili her geçen gün son dakika gelişmeleri yaşanırken konu hakkında Japon deprem uzmanı Yoshinori Moriwaki'nin kritik açıklamaları gündeme geldi. Japon deprem uzmanı fay hatlarını işaret ederek 32 il için uyarıda bulundu.

İşte, Japon deprem uzmanı Moriwaki'nin açıklamaları…

FAY HATLARININ HAREKETLİLİĞİ

Japon uzman Yoshinori Moriwaki, "Türkiye'deki fay hatları birbirlerini öylesine baskılamaya başladı ki, deprem riski düşük olduğu düşünülen şehirlerde bile sarsıntılar yaşanmaya başladı" dedi. Konya'daki depremin de bu baskının bir sonucu olduğunu belirten Moriwaki, "Fay hatları bir domino taşı etkisiyle çalışır; biri hareket ettiğinde diğerleri de harekete geçer" ifadelerini kullandı.

İSTANBUL'UN EN TEHLİKELİ BÖLGELERİ

Japon uzman ayrıca, olası İstanbul depremi nedeniyle megakentin zemini kötü olan yerlerine dikkat çekti. Yumuşak zeminli yerleri sıralayan Moriwaki, "Atatürk Havalimanı Batı tarafta. Yani Ataköy, Zeytinburnu, Küçükçekmece, Büyükçekmece, Avcılar, Yeşilköy. O bölge yumuşak. Ama yine de zeminde kazıklı sistem gibi iyileşme yaptıktan sonra bina yapılırsa sıkıntı olmaz. Anadolu yakası da Avrupa yakası da iki tarafta sert, iyi zeminse depremde fazla hasar olmuyor. Ama 99 depreminde Avcılar'da yıkılan bina çoktu. Çünkü yumuşak zemindi. Deprem dalgaları yavaş giderken yumuşak zemine gelince dalga çok oluyor" diye konuştu.

"Türkiye'de en büyük depremler ise Kuzey Anadolu fay hattının geçtiği yerlerde meydana gelecek" ifadelerini kullanan Moriwaki, illeri tek tek sıralayarak uyardı. Moriwaki, Türkiye'de en büyük depremlerin Kuzey Anadolu Fay hattının geçtiği şehirlerde yaşanacağını söyleyerek 32 il için özel uyarılarda bulundu.

İşte, Japon deprem uzmanı Moriwaki'nin tek tek açıkladığı o iller;

UYARI YAPILAN 32 İL

SİİRT

Çarptığı kadının ölümüne neden olan polisle ilgili dehşete düşüren detay Çarptığı kadının ölümüne neden olan polisle ilgili dehşete düşüren detay

KIRIKKALE

OSMANİYE

HAKKÂRİ

MUŞ

BİNGÖL

TUNCELİ

RZİNCAN

ÇANAKKALE

AMASYA

TOKAT

ÇANKIRI

BARTIN

HATAY

KARABÜK

BOLU

KIRŞEHİR

KOCAELİ

DÜZCE

SAKARYA

YALOVA

BİLECİK

BURSA

UŞAK

ISPARTA

DENİZLİ

AYDIN

MUĞLA

MANİSA

BALIKESİR

İZMİR

Editör: İrem Nur Kaya